“In cazul in care un intern are contract de internship pe perioada determinata de 6 luni, dar isi finalizeaza cele 720 ore inainte de finalizarea celor 6 luni, contractul se inceteaza la finalizarea celor 720 ore sau inceteaza de drept la implinirea celor 6 luni conform contract? Care este temeiul legal de incetare in primul caz (incetarea contractului la finalizarea celor 720 ore)?”
Raspunsul specialistului:
Modul de organizare a programelor de internship, incheierea contractului de internship, drepturile si obligatiile internului si ale organizatiei-gazda care organizeaza asemenea programe sunt reglementate prin Legea nr. 176/2018 privind internshipul.
In lege se prevede ca durata unui program de internship este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive. Prin urmare durata unui contract de internship trebuie stabilita in functie de modul de repartizare a celor 720 de ore. Astfel, spre exemplu daca durata activitatii zilnice a internului este de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana (maximul admis), atunci contractul de internship ar trebui incheiat pe o perioada mai mica de 6 luni. De asemenea aceasta durata a timpului de munca pentru un intern trebuie stabilita prin contractul de internship (art. 8 alin. (3) din lege).
La art. 23 sunt reglementate cazurile de incetare a contractului de internship.
Nu am identificat in lege prevederi exprese prin care sa se stabileasca fara echivoc faptul ca la finalizarea celor 720 de ore contractul de internship inceteaza, in conditiile in care el a fost incheiat pentru o perioada de 6 luni dar cele 720 de ore au fost realizate intr-un termen mai scurt.
Totusi, la art. 22 alin. (2) din lege se prevede ca la sfarsitul programului de internship, daca nu s-a decis incheierea unui contract individual de munca in conditiile art. 10 alin. (5), activitatea inceteaza.
Prin urmare putem incerca o interpretare a acestei prevederi legale coroborata cu definitia programului de internship care se refera la activitatea specifica desfasurata de intern, si, am putea ajunge la concluzia ca acest contract de internship incheiat pe o perioada de 6 luni ar putea inceta mai devreme in conditiile in care internul a indeplinit activitatile (si numarul de ore corespunzator) stabilite prin programul de internship.
Plecand de la aceasta interpretare, apreciem ca incetarea contractului de internship poate interveni prin acordul partilor sau prin denuntarea unilaterala de catre oricare dintre parti.
Temei legal al unei asemenea incetari de contract ar putea fi art. 22 alin. (2) si art. 23 lit. b) sau eventual f) din Legea nr. 176/2018.
O alta posibilitate ar fi sa modificati durata contractului de internship, avand in vedere prevederile clauzei K Dispozitii finale, pct. 2 din contractul de internship.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<