In ce priveste interdictiile de concediere in cazul concediului de risc maternal, va reamintim situatiile care intra sub incidenta acestui tip de concediu:
- salariata care a nascut recent
- salariata care alapteaza
- salariata gravida
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Concediu de risc maternal:
- inainte de data solicitarii concediului de maternitate;
- dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului
Este necesar avizul medicului de medicina muncii.
Interdictia se extinde pe o perioada de 6 luni de revenirea salariatei la locul de munca.
Pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani
Copil nascut, adoptat sau incredintat in vederea adoptiei, luat in plasament, in plasament in regim de urgenta pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv - OUG 148/2005.
Art. 60 lit. e) din Codul muncii - pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.
Copil nascut, adoptat sau incredintat in vederea adoptiei, luat in plasament, in plasament in regim de urgenta incepand cu data de 01 ianuarie 2011 - OUG 111/2010.
Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie.
Interdictia se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.