Ce avantaje ofera luarea deciziei in grup?
- Informare mai buna. Un grup poate oferi informatii mai multe si mai variate despre problema in cauza decat un singur individ.
- Abordari multiple. Fiecare membru al grupului are o anumita perspectiva asupra problemei. Rezulta de aici un numar superior de solutii ale problemei, mai multe decat ar fi putut genera o singura persoana.
- Reducerea problemelor de comunicare. Participarea la luarea unei decizii a mai multor angajati ai organizatiei faciliteaza acceptarea de catre acestia a deciziei finale. In plus, ei cunosc astfel indeaproape planul stabilit si pot sa-l aplice fara intarziere. De aceea, ori de cate ori este posibil, permiteti luarea deciziilor la nivelurile ierarhice cele mai joase.
Ce dezavantaje prezinta luarea deciziei in grup?
250 Modele Fise de Post
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
- Nevoia de consens. Apare adeseori in cadrul grupului presiunea de a ajunge la un consens al participantilor. In felul acesta, exista riscul ca unele solutii demne de luat in seama sa fie neglijate, neintrunind „votul majoritatii”. In plus, daca exista dificultati in gasirea unei solutii acceptabile pentru toata lumea, sunt incurajate variantele de compromis, nu intotdeauna cele mai bune.
- Dominatia unei persoane. Este posibil ca grupul sa fie dominat cu autoritate de seful ierarhic superior sau, in general, de cineva cu personalitate puternica. Participarea celorlalti devine, asadar, pur decorativa.
- „Agenda ascunsa”. Membrii grupului pot incerca sa-si atinga propriile scopuri (actionand pe baza “agendei lor ascunse”), si nu pe acelea pentru care grupul a fost constituit. Ei pot evita prezentarea unor solutii eficace, stiind ca decizia ii va afecta in mod nedorit. Interesul personal si protejarea unor pozitii din organizatie compromit orice initiativa eficienta.