Avantaje si dezavantaje ale deciziei in grup

deciziigrupavanatajedezavantaje
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce avantaje ofera luarea deciziei in grup?

- Informare mai buna. Un grup poate oferi informatii mai multe si mai variate despre problema in cauza decat un singur individ.

- Abordari multiple. Fiecare membru al grupului are o anumita perspectiva asupra problemei. Rezulta de aici un numar superior de solutii ale problemei, mai multe decat ar fi putut genera o singura persoana.

- Reducerea problemelor de comunicare. Participarea la luarea unei decizii a mai multor angajati ai organizatiei faciliteaza acceptarea de catre acestia a deciziei finale. In plus, ei cunosc astfel indeaproape planul stabilit si pot sa-l aplice fara intarziere. De aceea, ori de cate ori este posibil, permiteti luarea deciziilor la nivelurile ierarhice cele mai joase.

Ce dezavantaje prezinta luarea deciziei in grup?

- Nevoia de consens. Apare adeseori in cadrul grupului presiunea de a ajunge la un consens al participantilor. In felul acesta, exista riscul ca unele solutii demne de luat in seama sa fie neglijate, neintrunind „votul majoritatii”. In plus, daca exista dificultati in gasirea unei solutii acceptabile pentru toata lumea, sunt incurajate variantele de compromis, nu intotdeauna cele mai bune.

- Dominatia unei persoane. Este posibil ca grupul sa fie dominat cu autoritate de seful ierarhic superior sau, in general, de cineva cu personalitate puternica. Participarea celorlalti devine, asadar, pur decorativa.

- „Agenda ascunsa”. Membrii grupului pot incerca sa-si atinga propriile scopuri (actionand pe baza “agendei lor ascunse”), si nu pe acelea pentru care grupul a fost constituit. Ei pot evita prezentarea unor solutii eficace, stiind ca decizia ii va afecta in mod nedorit. Interesul personal si protejarea unor pozitii din organizatie compromit orice initiativa eficienta.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deciziigrupavanatajedezavantaje

Data aparitiei: 05 Aprilie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Avantaje si dezavantaje ale deciziei in grup Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]