ANOFM: Programul de ocupare a fortei de munca pentru 2012

22 Februarie 2012
22 Februarie 2012
ANOFMprogram operaremedierea munciiconsiliere profesionala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a prezentat pe 21 februarie Programul de ocuparea pentru anul 2012. Acesta are ca principale obiective: cresterea gradului de ocupare si promovarea incluziunii sociale, stabilirea unui echilibru pe piata muncii, cresterea gradului de ocupare a tinerilor si a persoanelor de etnie roma, facilitarea tranzitiei de la somaj catre ocupare, ameliorarea si consolidarea competentelor profesionale ale persoanelor in cautarea unui loc de munca.

ANOFM isi propune sa includa in programele de masuri active aproximativ 845.000 de persoane. Numarul a fost stabilit pe baza somerilor inregistrati in evidentele ANOFM, a fluxurilor intrarilor si iesirilor din somaj in ultimii ani, precum si de estimarile Comisiei de Prognoza privind somajul pentru anul 2012.

Totodata, cel putin 742.600 de persoane vor fi cuprinse in servicii de medierea muncii, iar 352.800 vor beneficia de servicii de informare si consiliere profesionala. Ca urmare a medierii muncii, ANOFM prevede incadrarea a circa 278.000 de persoane, dintre care 35.300 prin informare si consiliere profesionala, iar 61.325 prin alte masuri active.

Programul de ocupare a fortei de munca pentru 2012 isi propune ocuparea unor categorii de persoane cu acces mai dificil pe piata muncii, printre care se afla: 4.749 de persoane de etnie roma, 592 de persoane cu handicap, respectiv 206 tineri care au parasit sistemul institutionalizat de protectie a copilului.

De asemenea, o atentie speciala se acorda somerilor de lunga durata, vizandu-se incadrarea a 12.576 de astfel de persoane, dintre care 3.616 sunt tineri sub 25 de ani, iar 8.960 au varste peste 25 de ani.

Pentru anul 2012 s-a prevazut incadrarea in munca a 139.791 de femei, respectiv 192.209 barbati, iar in functie de mediul de rezidenta 59% din totalul programului provin din mediul urban, iar 41% din mediul rural.

NOUTATI din Legislatia muncii

Concedierea pentru inaptitudine. Etape procedurale. Greseli frecvente:


Participati in data de 15 noiembrie la webinarul specializat sustinut de expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!

Temele care vor fi abordate la webinar
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]