In contextul in care se discuta mai multe strategii pentru cresterea salariului minim, o propunere din partea Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) vizeaza o majorare concreta pentru anul 2021.
Astfel, saptamana viitoare, in cadrul Consiliului National Tripartit, CNIPMMR va propune cresterea salariului minim brut pe economie pentru anul 2021 de la 2.230 de lei la 2.300 de lei, a asa cum a declarat, vineri, 11 decembrie, presedintele patronatului IMM-urilor, Florin Jianu.
"Am ales sa facem astazi conferinta de presa pentru ca luni dimineata, la ora 8:00 (...) avem Consiliul National Tripartit si vom discuta despre salariul minim pe economie. (...) Propunerea pe care noi am realizat-o - Consiliul National, prin Conventia Nationala din 20 noiembrie - e aceea ca in anul 2021 sa crestem salariul minim brut pe economie cu rata inflatiei, adica 2,2%, si cu un procent din ceea ce inseamna productivitatea muncii, pentru ca s-au inregistrat rate de crestere a productivitatii muncii, astfel ducand salariul minim brut de la 2.230 de lei la 2.300 de lei. Am vazut ca celelalte confederatii patronale, mandatul pe care l-au prezentat a fost acela de inghetare a salariului minim brut pe economie si de prorogare a discutiei dupa 6 luni de zile. Mandatul nostru este cel pe care vi l-am prezentat, e normal sa acoperim scaderea puterii de cumparare, adica aceasta rata a inflatiei", a afirmat Florin Jianu, intr-o conferinta de presa, citat de Agerpres.
Potrivit aceleiasi surse, u alt reprezentant al patronatelor prezent la eveniment, Dragos Anastasiu, l-a intrebat pe presedintele CNIPMMR cati din angajatii din sectorul public sunt platiti cu salariul minim, iar acesta din urma a raspuns ca aproape niciunul.
In ce priveste scenariile de majorare a salariului minim inaintate de Ministerul Muncii, Florin Jianu a declarat ca acestea se bazeaza pe indicatori incerti.
"Toate cele 3 scenarii prezentate de Ministerul Muncii au o serie de indicatori care sunt prognozati, iar acesti indicatori sunt incerti, pentru ca in felul in care erau acestia prognozati ar fi trebuit chiar si in anul 2020 sa scadem salariul minim pe economie, pentru ca acolo se spunea care este diferenta dintre cresterea economica prognozata si cresterea economica realizata, iar acum avem o profunda descrestere economica, de -4%, fata de ceea ce prognozasem la inceputul anului, de +4. Deci, aceasta descrestere economica ar fi trebuit ca si in anul 2020 sa duca la o scadere a salariului minim pe economie, asta strict pe criteriile folosite de Ministerul Muncii. Sigur ca in realitate nu trebuia sa facem asa ceva si nu se va realiza niciodata. Va spun acest lucru pentru ca acesti indicatori sunt incerti, noi nu trebuie sa-i punem intr-o formula de crestere sau descrestere a salariului minim brut", a precizat Florin Jianu, amintind ca Ministerul Muncii nu ia in calcul evolutia crizei economice si nici diferentele de productivitate in fiecare domeniu de activitate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare studenti straini. Program inegalIntrebare: In cazul studentilor straini non UE care au contracte de munca cu timp partial (20 ore/saptamana) putem sa le facem program inegal? De exemplu, 2 zile sa lucreze cate 6 ore/zi, iar in alte 2 zile sa lucreze 4 ore/zi.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere salariati in vederea suspendarii activitati societatiiIntrebare: Micro, isi suspenda activitatea la onrc. Pot inchide contractele active (am doua contracte cu 4 h fiecare) cu art. 65 alin. (1)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<