Salariul mediu brut a crescut in septembrie 2021. La ce valoare a ajuns?

salariu mediu septembrie 2021castig salarial mediu netcrestere salariu mediu net 2021
Salariul mediu brut a crescut in septembrie 2021. La ce valoare a ajuns?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru romani, in contextul in care in luna septembrie 2021, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5732 lei, cu 44 lei (+0,8%) mai mare decat in luna august 2021. Castigul salarial mediu nominal net a fost 3517 lei, in crestere fata de luna precedenta, cu 30 lei (+0,9%).
 
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (8578 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1929 lei).
 
Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,9%.
 

Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum

 
Indicele castigului salarial real a fost 99,6% pentru luna septembrie 2021 fata de aceeasi perioada a anului precedent. Indicele castigului salarial real a fost 100,1% pentru luna septembrie 2021 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 223,0%, la acelasi nivel cu cel inregistrat in luna august 2021.

Mai multe despre rata inflatiei si preturile de consum aici >>>

 

Septembrie 2021 comparativ cu August 2021

 
In luna septembrie 2021, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut fata de luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte).
 
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN  s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
 
  • cu 14,8% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, respectiv 12,0% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale; intre 3,5% si 8,5% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, alte activitati industriale n.c.a., fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite); intre 2,0% si 3,5% in fabricarea produselor din tutun, fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de imbracaminte, depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, fabricarea de mobila, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea hartiei si a produselor din hartie, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a.
 
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna august 2021 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie, incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte).
 
 
Mai multe detalii la INS >>>
 
 
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariu mediu septembrie 2021castig salarial mediu netcrestere salariu mediu net 2021

Data aparitiei: 11 Noiembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariul mediu brut a crescut in septembrie 2021. La ce valoare a ajuns? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]