Iata care sunt etapele unui proces de evaluare a competentelor profesionale:
– Inscrierea candidatului pentru evaluarea competentelor
Candidatul depune o cerere, la un centru de evaluare autorizat, pentru ocupatia/calificarea pentru care doreste un certificat de competenta si i se repartizeaza un evaluator de competente profesionale certificat.
– Asistarea candidatului pentru realizarea autoevaluarii
Evaluatorul ii explica candidatului continutul si prevederile standardului, ii prezinta fisa de autoevaluare si ii explica modul de completare a acesteia.
Portal Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
– Stabilirea unitatilor de competenta pentru care candidatul solicita evaluarea
Dupa ce candidatul a completat fisa de autoevaluare, urmeaza analizarea ei impreuna cu evaluatorul.
Decizia de intrare in procesul de evaluare apartine insa candidatului care, in urma discutarii fisei de autoevaluare si tinand seama de recomandarile facute de catre evaluator, hotaraste daca intra in procesul de evaluare pentru o unitate de competenta, un grup de unitati sau pentru intreaga ocupatie.
– Pregatirea candidatului pentru evaluare
Evaluatorul prezinta candidatului metodele de evaluare care vor fi utilizate in procesul de evaluare a competentelor, clarifica modul in care candidatul isi va demonstra competenta si ii explica modul in care va trebui sa prezinte dovezile de competenta produse anterior.
– Planificarea si organizarea procesului de evaluare
Evaluatorul planifica si organizeaza procesul de evaluare, de comun acord cu candidatul. Durata procesului de evaluare nu trebuie sa depaseasca 30 de zile.
– Culegerea dovezilor de competenta, analizarea lor si luarea deciziei privind competenta
In evaluarea competentelor profesionale, dovezile de competenta produse de candidat sunt judecate in raport cu aspectele critice stabilite pentru fiecare unitate de competenta din standard.
– Inregistrarea si raportarea rezultatelor evaluarii
Evaluatorul inregistreaza, in dosarul de evaluare al candidatului, rezultatele evaluarilor efectuate.
Pentru a mentine confidentialitatea rezultatelor evaluarii, se recomanda ca accesul la inregistrari sa fie limitat la: evaluator, candidat si verificator intern sau verificator extern.
Fiecare centru de evaluare isi elaboreaza propria procedura in ceea ce priveste inregistrarea informatiilor care decurg dintr-o evaluare si accesul la acestea.
– Eliberarea certificatului de competenta
Persoana declarata competenta in urma procesului de evaluare primeste un certificat de competente profesionale in care sunt mentionate unitatile de competenta pentru care persoana a fost declarata competenta.