Centrele de evaluare
Centrele de evaluare pot fi:
- departamente specializate din unitati economice;
- departamente specializate din centre de formare profesionala;
- companii de recrutare de personal;
- alte organizatii care indeplinesc conditiile de autorizare stabilite de lege.
Daca doriti sa va infiintati un centru de evaluare si certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale, trebuie sa obtineti autorizatie din partea Consiliului National de Formare Profesionala a Adultilor (www.cnfpa.ro).
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
250 Modele Fise de Post
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Autorizarea se face pentru ocupatii/calificari pentru care exista standarde ocupationale/standarde de pregatire profesionala recunoscute national, in functie de nivelul de performanta al centrului.
Conditii de obtinere a autorizatiei
Pentru a dezvolta un centru de evaluare, firma dvs. trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa fie legal constituita;
- sa dovedeasca faptul ca nu se afla in situatie de incapacitate de plata si nici nu are conturi blocate;
- sa dovedeasca accesul la conditii reale de munca si la resursele necesare efectuarii de evaluari (protocoale semnate cu unitati de profil, in cazul firmelor care nu desfasoara activitati curente in ocupatiile pentru care doresc autorizare);
- sa aiba evaluatori de competente profesionale certificati (conform Ordinului nr. 4.543/2004, completat si modificat prin Ordinul nr. 3.329/2005).
Pentru a da credibilitate evaluarii competentelor profesionale exigenta cere ca firma dvs. sa detina facilitatile, resursele si experienta practica necesare.
De exemplu, intr-o firma de constructii pot fi evaluate competente specifice activitatilor din constructii deoarece firma dispune de angajati cu experienta in activitatile respective, iar acestia pot fi formati si certificati ca evaluatori de competente. In plus, exista spatiile si facilitatile necesare pentru desfasurarea evaluarilor.
Intr-o astfel de firma poate fi evaluat propriul personal, personalul din organizatii similare sau, in general, orice persoana care solicita recunoasterea si certificarea competentelor in domeniul respectiv (constructii).
Procedura de evaluare si certificare a competentelor dobandite pe alte cai decat cele formale, aprobata prin Ordinul nr. 3.329/2005 care modifica si completeaza Ordinul nr. 4.543/2004, a fost elaborata in conformitate cu standardul ISO 17.024 privind „Criteriile generale pentru organismele de certificare ce efectueaza certificarea personaluluiâ€.
Acest standard specifica criteriile generale pe care trebuie sa le respecte un organism de certificare a personalului pentru a fi recunoscut la nivel national si international.
Care sunt avantajele evaluarii competentelor profesionale ale angajatilor, cu respectarea cadrului legal, aflati detaliat in continuare.