Noul tablou de bord arata ca Finlanda, Suedia, Luxemburg si Danemarca au obtinut cele mai bune rezultate, in timp ce Bulgaria, Romania, Grecia si Italia au cele mai putine puncte.
Raportul urmareste 13 indicatori care definesc 3 dimensiuni principale (Romania vs media UE):
1. Utilizarea internetului: Romania locul 26 - 30,9 puncte (50,2 media UE);
2. Competente digitale: RO locul 28 - 24,5 pct. (53,1 UE);
Consilier Codul Muncii
Diurna legala in Romania si in strainatate
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
3. Ocuparea fortei de munca si competente profesionale: RO locul 13 - 44,2 pct. (43,9 UE).
Comisarul european Mariya Gabriel, responsabil pentru economie si societate digitale, a declarat: "Femeile reprezinta 52% din populatia europeana, insa numai aproximativ 17% din femei ocupa locuri de munca in IT&C. Trebuie sa deblocam pe deplin potentialul pe care femeile il au pentru a stimula economia digitala. Guvernele, companiile, formatorii si societatea civila trebuie sa treaca la actiuni decisive pentru a schimba aceasta tendinta. In acelasi timp, putem promova talentele si sa ne asiguram ca le incurajam sa studieze domeniile STEM de timpuriu. De astazi, avem un instrument extraordinar la dispozitie, care le arata statelor membre in ce domenii mai exact trebuie sa actioneze pentru a imbunatati situatia femeilor. Este timpul sa ne respectam angajamentele fata de tinere, femei, toti cetatenii si companiile noastre. Europa noastra digitala va fi incluziva, competitiva si dinamica, datorita contributiei valoroase a femeilor."
Raportul indica decalaje la nivel european, in ce priveste reprezentarea femeilor in economia digitala: doar 1 din 6 specialisti IT 1 din 3 absolventi STEM (Stiinta, Tehnologie, Inginerie si Matematica); femeile sunt platite cu circa 20% mai putin decat barbatii in sectorul IT&C.
Tabloul de bord a fost lansat cu ocazia comemorarii a 203 ani de la nasterea britanicei Ada Lovelace, care a ramas in istorie drept prima femeie programator din lume.
Acest raport va avea aparitii anuale si va fi publicat in paralel cu Indicele economiei si societatii digitale (DESI). Statele membre vor putea folosi aceste rapoarte pentru a-si imbunatati obiectivele specifice.
Sursa: europa.eu