Munca in strainatate: Cine plateste pensia pentru limita de varsta?

14 Octombrie 2011
14 Octombrie 2011
pensii limita varstasecuritate socialaasigurarecontributii lucratorpensii UE
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Un nivel ridicat de interes il reprezinta, in ceea ce priveste prestatiile de securitate sociala, acordarea de pensii pentru limita de varsta. In consecinta, in momentul in care incepeti sa desfasurati o activitate profesionala in strainatate, este important sa stiti care ar putea fi consecintele asupra drepturilor viitoare de pensie.

Dispozitiile UE privind pensiile pentru limita de varsta garanteaza urmatoarele drepturi.

- in fiecare stat membru in care ati fost asigurat, evidenta asigurarilor dumneavoastra se pastreaza pana cand atingeti varsta de pensionare. Cu alte cuvinte, contributiile platite nu se pot transfera in alt stat membru, nici nu va pot fi platite daca nu mai sunteti asigurat in statul membru respectiv.

- fiecare stat membru in care ati fost asigurat va trebui sa va plateasca o pensie pentru limita de varsta atunci cand veti atinge varsta de pensionare. De exemplu, daca ati lucrat in trei state membre, atunci cand veti atinge varsta de pensionare veti primi trei pensii pentru limita de varsta separate.

- aceasta pensie va fi calculata pe baza evidentei asigurarilor dumneavoastra din fiecare stat membru. Suma primita de la fiecare stat membru va depinde de durata acoperirii in statul in cauza.

Aceste principii garanteaza ca nimeni nu va fi dezavantajat de faptul de a fi lucrat in mai multe state membre: contributiile nu se vor pierde, drepturile dobandite vor fi protejate, iar fiecare stat membru va plati o pensie care va corespunde perioadelor de asigurare realizate acolo. Fiecare stat nu plateste nici mai mult, nici mai putin decat ceea ce a fost "castigat", in special prin contributiile platite de lucrator.



NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]