Dispozitiile aplicate in cazul persoanelor care nu au resedinta in statul in care lucreaza se supun unui regim special. Astfel, urmatoarele prevederi sunt valabile in cazul lucratorilor frontalieri:
- ca lucrator frontalier aflat in somaj total, trebuie sa solicitati prestatii de somaj in statul de resedinta. Desi nu ati platit contributii institutiei din statul dumneavoastra de resedinta, veti primi prestatiile ca si cum ati fi fost asigurat acolo in ultima perioada de angajare. Daca valoarea prestatiilor de somaj depinde de salariul sau de venitul profesional anterior, institutia care va acorda prestatiile va efectua calculul pe baza salariului sau a venitului profesional perceput efectiv in statul membru in care ati lucrat.
- daca doriti sa va cautati un loc de munca atat in statul in care ati lucrat cel mai recent, cat si in statul de resedinta, puteti - ca pas suplimentar - sa va inregistrati si la serviciile de ocupare a fortei de munca de acolo. in acest caz, va trebui sa indepliniti procedurile de control si obligatiile din ambele state membre. Cu toate acestea, dat fiind ca prestatiile sunt intotdeauna platite de statul membru de resedinta, obligatiile si activitatea de cautare a unui loc de munca in acel stat au prioritate.
Pentru o mai buna exemplificare, se poate tine cont de situatia teoretica in care ati lucrat ca frontalier in statul B si aveati resedinta in statul A. Intr-un astfel de caz, dupa intrarea in somaj, va trebui sa solicitati prestatiile in statul A. De asemenea, puteti sa va inregistrati si la serviciile de ocupare a fortei de munca din statul B si sa va cautati un loc de munca si in acel stat. Cu toate acestea, prestatiile vor continua sa fie platite de statul A, iar obligatiile dumneavoastra fata de serviciile de ocupare a fortei de munca din statul A au prioritate.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
40 Modele de Regulament Intern
Alti lucratori frontalieri
Daca apartineti categoriei "alti lucratori frontalieri" (3) si sunteti in somaj total, aveti doua optiuni:
- fie sa va inregistrati la serviciile de ocupare a fortei de munca si sa solicitati prestatii de somaj in ultimul stat de angajare, fie sa va intoarceti in statul de resedinta pentru a cauta un loc de munca si a primi prestatii de somaj in acel stat.
Exemplu:
Daca ati lucrat ca "alt lucrator frontalier" in statul B si va aveti resedinta in statul A, dupa ce intrati in somaj puteti decide sa va inregistrati si sa solicitati prestatii fie in statul A, fie in statul B.
Daca decideti sa va intoarceti in statul membru de resedinta, calculul prestatiilor de somaj se bazeaza pe venitul profesional primit pentru ultima activitate desfasurata in statul membru in care ati lucrat. De asemenea, aveti posibilitatea sa va inregistrati mai intai ca persoana in cautarea unui loc de munca si sa solicitati prestatii in ultimul stat in care ati lucrat, dupa care sa va intoarceti in statul de resedinta exportandu-va prestatiile de somaj.