ANOFM va informeaza ca institutia din Romania competenta pentru eliberarea formularelor europene in materie de somaj este agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta a solicitantului. Pe teritoriul statelor Uniunii Europene, Spatiului Economic European si al Elvetiei are competenta pentru eliberarea formularelor institutia omoloaga AJOFM.
Formularele europene sunt singurele documente oficiale luate in considerare si valorificate in vederea aplicarii prevederilor referitoare la somaj ale regulamentelor europene in domeniul securitatii sociale.
Pana la data de 30 aprilie 2014, institutiile competente in materie de somaj din statele membre UE/SEE si din Elvetia pot continua sa utilizeze in paralel atat formularele de tip vechi din seria E 300, cat si formularele de tip nou, din seria U, respectiv:E 301/U1 pentru certificarea perioadelor de asigurare pentru somaj E 302 pentru certificarea informatiilor referitoare la membrii de familie cu domiciliul in Romania aflati in intretinerea somerului din alt stat membruU2, U3 in cazul exportului prestatiei de somaj din statul membru care acorda prestatia in statul membru in care somerul se deplaseaza pentru cautarea unui loc de munca.
O persoana care a desfasurat activitati lucrative si a fost asigurata pentru somaj in cel putin doua state membre UE/ SEE poate beneficia de indemnizatie de somaj prin cumularea perioadelor de asigurare. Acordarea indemnizatiei de somaj se solicita in statul unde persoana in cauza a avut ultimul loc de munca, si nu in statul de origine. Formulare folosite in acest scop pot fi descarcate aici: http://www.anofm.ro/relatii-internationale Eliberarea formularului necesar se poate solicita fie direct agentiei judetene din raza de domiciliu sau resedinta, fie ANOFM.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
O persoana care beneficiaza de indemnizatie de somaj in Romania poate primi in continuare acest drept chiar daca se deplaseaza in alt stat membru pentru a-si cauta un loc de munca, cu conditia sa se inregistreze ca persoana in cautarea unui loc de munca la serviciul public de ocupare din statul in care se deplaseaza.
Perioada de acordare a acestui drept este de maximum 3 luni, cu posibilitate de extindere pana la maximum 6 luni. In cursul anului 2012, agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca au eliberat un numar de 5.067 formulare E 301, dintre care cele mai multe au fost emise pentru Italia - 2.328 si Spania - 2.066. De asemenea, s-au emis 3.464 formulare E 302, majoritatea pentru Spania, prin care se certifica informatii referitoare la veniturile membrilor de familie cu domiciliul in Romania in vederea stabilirii cuantumului ajutorului de somaj in aceste state.
In ceea ce priveste mentinerea dreptului la prestatii de somaj pe perioada in care someri ai altor state isi cauta un loc de munca in Romania, in anul 2012 s-au inregistrat 189 de cazuri de export al prestatiilor. Totodata, s-au inregistrat 11 solicitari privind exportul prestatiei de somaj din Romania in alte state membre.
In perioada 01.01.2013 - 30.06.2013, au fost eliberate 2.892 formulare E 301 si 1.501 formulare E 302. in ceea ce priveste exportul prestatiilor de somaj, s-au inregistrat 43 exporturi din alte state membre in Romania si un numar de 7 exporturi din Romania in alte state membre.
Sursa: ANOFM