Pensiile pentru romanii din alte state UE. Lipsa actelor doveditoare, principala problema

Ioana Pavel
Ioana Pavel
10 Iulie 2020
10 Iulie 2020
Ioana Pavel
Ioana Pavel
stabilire pensii ueministrul muncii violeta alexandruacte doveditoare pensie
Pensiile pentru romanii din alte state UE. Lipsa actelor doveditoare, principala problema
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a oferit saptamana aceasta mai multe lamuriri cu privire la procedura de stabilire a pensiei pentru romanii emigrati in statele Uniunii Europene. Ministrul a precizat ca cele mai mari intarzieri la stabilirea pensiei cuvenite apar din cauza ca solicitantii nu mai au acte doveditoare pentru stagiul de cotizare efectuat in Romania, pentru studii sau detin acte de stare civila din care nu reiese CNP-ul.
 
"(...) dreptul la pensie, fie ca vorbim de o pensie nationala sau de o pensie internationala, trebuie sa fie stabilit intr-un termen rezonabil. (...) La pensia comunitara (internationala), din punctul meu de vedere, nu ar trebui sa dureze mai mult de 3-4 luni. Schimbul de informatii este, insa, greoi intre tari. (...) Din pacate, in regulamentele europene nu este prevazut un termen strict pentru stabilirea dreptului de pensie al unei persoane care a lucrat in mai multe tari, astfel ca ne ramane sa ne punem noi la punct in Romania cu ce tine de casele de pensii si sa ne implicam in urmarirea termenelor de raspuns de la institutiile omoloage din tarile in care lucreaza romanii nostri. (...) Constat ca cele mai mari intarzieri sunt in situatiile in care majoritatea persoanelor plecate in strainatate nu mai detin documente doveditoare referitor la stagiul de cotizare din Romania, nu au asupra lor acte privind studiile efectuate, detin acte de stare civila din care nu reiese CNP", a scris Violeta Alexandru pe pagina sa de socializare.
 
De asemenea, o problema o constituie si faptul ca persoanele care prezinta cererea de pensionare nu au resedinta in statul in care prezinta cererea respectiva. Comunicarea dintre institutiile din state diferite duce la mari intarzieri, potrivit ministrului:
 
"Mari intarzieri apar cand persoanele nu au resedinta in statul in care prezinta cererea de pensionare. De acolo incepe o corespondenta cu autoritatile din Romania cu privire la actele-suport in calcularea perioadei de cotizare, documente care nu se afla nici in posesia autoritatilor romane nici in cea a statelor in care persoana a muncit. Am rugat autoritatile spaniole ca atunci cand constata ca nu sunt toate actele depuse sa contacteze chiar ele cetatenii romani pentru a le solicita. Am telefonat unor romani din Spania pentru a lua direct de la ei cateva informatii despre obstacolele pe care le intampina. (...) I-am rugat sa nu astepte nici dansii luni intregi fara sa verifice stadiul cererii de pensionare, eventual necesitatea completarii cererii cu alte documente. Aceste lipsuri ingreuneaza sau chiar blocheaza, in anumite situatii, stabilirea dreptului de pensie".
 
Un obiectiv major propus de ministru este ca stabilirea dreptului la pensie pentru romanii din statele UE sa fie efectuata in maximum 6 luni de la depunerea cererii.
 
"Romania trebuie sa colaboreze indeaproape cu celelalte state pentru a decide termene concrete pentru solutionarea dosarelor de pensie comunitara. (...) Iata primele rezultate. Am purtat discutii concrete pe acest subiect, cu atasatii de munca, cu ambasadorii tarilor in care avem intarzieri mari (Italia, Spania, de exemplu), cu omologii mei, ministrii muncii din statele unde exista comunitati mari de romani aflati in aceasta situatie. Am stabilit un flux operativ de schimb de informatii/documente pentru solutionarea dosarelor, am transmis sesizari tuturor celor implicati. (...) Astazi am avut o discutie cu ministrul spaniol pe probleme de munca, dl. Jose Luis Escriva Belmonte. Obiectivul nostru comun (pentru ca tine de ambele tari): nu mai mult de 6 luni in solutionare. Presedintele CNPP, Daniel Baciu, si omologul sau spaniol, au stabilit masuri detaliate in cadrul unei discutii pe care am facilitat-o in cursul acestei saptamani. imi propun ca astfel de demersuri sa fac si cu reprezentantii altor tari. Urmeaza Italia. Voi face schimbarile ce se impun pentru ca lucrurile sa functioneze normal", a anuntat ministrul Violeta Alexandru.

 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]