Intrebare:
O angajata este in concediu pentru cresterea copilului de pana la doi ani si a optat pentru varianta de 1 an, cu stimulent pentru al doilea an. Dupa sase luni, aceasta doreste reluarea activitatii iar sotul (tatal copilului) sa stea cu copilul inca sase luni dupa care unul dintre ei sa beneficieze de stimulent. Este posibil?
Raspuns:
In baza art. 1 alin. (1) lit. a) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010, beneficiaza de drepturile prevazute de aceasta ordonanta de urgenta oricare dintre parintii firesti ai copilului/copiilor.
Prin urmare, de dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului poate beneficia oricare dintre parinti pe perioada de 1 an sau de 2 ani. Optiunea exprimata in scris intre concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an si concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani nu poate fi schimbata. Insa, in perioada de 1 an sau de 2 ani, pot beneficia de concediu pentru cresterea copilului oricare dintre parintii firesti ai copilului, desigur daca indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru acordarea concediului.
Singura situatie in care concediul pentru cresterea copilului nu poate fi transferat este stabilita la art. 11 alin. (1) din OUG 111/2010 potrivit caruia, dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1), incepand cu ianuarie 2012, se acorda persoanelor prevazute la art. 8 alin. (1) si (2), pe baza netransferabila, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Portal Codul Muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
In perioada in care unul dintre parinti beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului, celelalt parinte nu poate benficia de stimulentul de insertie. Conform art. 6 alin. (9) lit. a) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010, unul dintre actele doveditoare ale acordarii indemnizatiei pentru cresterea copilului este declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte firesc sau, dupa caz, o alta persoana dintre cele prevazute la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta nu beneficiaza de indemnizatie sau de stimulent.