Cum se acorda primul ajutor in cazul vatamarilor produse de frig

ssmriscuri ssmprotectie frig
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Expunerea la frig poate produce leziuni locale superficiale sau profunde – degeraturi – sau poate provoca o racire generalizata a corpului – hipotermia. Factorii care pot amplifica influenta frigului asupra organismului sunt gradul de oboseala, imobilitatea prelungita, consumul de alcool, varsta sau starea fizica a lucratorului.

In cazul vatamarilor produse de frig, trebuie respectate cateva reguli de acordare a primului ajutor, si anume:

Adapostiti victima si asigurati-i caldura si bautura calda. Caldura nu trebuie asigurata brusc, ci treptat, ajungandu-se la o temperatura de 24°C numai dupa 3-4 ore.


ATENTIE!
  • In cazul in care reincalzirea se face brusc, victima poate poate intra in stare de soc, poate avea frisoane, crampe musculare, somnolenta, pana la pierderea cunostintei  si deces dupa cateva ore.
  • Slabiti imbracamintea stransa, scoateti incaltamintea, manusile si inelele victimei.
  • Indepartati hainele umede si inlocuiti-le cu imbracaminte uscata, calda.
  • Protejati fata, mainile sau picioarele victimei cu materiale calde si uscate sau folosind ca sursa de caldura propriul dvs. corp.
  • Nu aplicati direct pe zona inghetata o sursa de caldura si nici zapada sau apa rece.
  • Nu fortati victima sa se miste inutil, ceea ce poate cauza trecerea sangelui rece de la extremitati in interiorul corpului, reducand in continuare temperatura acestuia.
  • Nu agravati vatamarile produse de frig prin manevrele dvs., tratatti partile vatamate cu grija si blandete, pentru a preveni o lezare suplimentara a tesuturilor.
  • Daca este necesar, bandajati zonele inghetate sau basicate, asigurandu-va ca bandajele nu sunt stranse prea tare.
  • Nu frecati zona inghetata, deoarece celulele tesutului inghetat contin cristale de gheata care pot taia si distruge acel tesut.
  • Cand situatia o permite, folositi bai cu apa calda la o temperatura de 40°C (o apa mai fierbinte va provoca dureri foarte mari).

INFO
Actiunea vantului asupra temperaturii aerului amplifica efectul de inghetare asupra pielii expuse frigului.  Spre exemplu, o temperatura a aerului static de -10°C poate produce un efect de inghetare de -31°C in conditiile unui vant de 40 km/h.

Vatamarile produse prin actiunea frigului pot fi prevenite daca va instruiti lucratorii sa ia urmatoarele masuri:
  • Mentineti-va cald! Purtati imbracaminte care pastreaza caldura corpului, dar fara a da nastere la transpiratie. Cateva straturi de imbracaminte usoara si comoda asigura o protectie mai buna decat un singur strat de haine groase. Acoperiti-va capul pentru a diminua pierderea de caldura.
  • Evitati sa purtati bijuterii, incaltaminte sau haine care va strang.
  • Pastrati-va cat mai uscat! Evitati umezirea cauzata de transpiratie, ploaie sau zapada, care contribuie la pierderea caldurii corpului.
  • Nu plecati singur. Verificati-va unul pe celalalt pentru a descoperi eventualele semne de inghet sau de oboseala.
  • Evitati oboseala si odihniti-va din cand in cand in zone adapostite si calde.
  • Consumati produse alimentare cu aport mare de energie si care se transforma repede in surse de energie pentru organism.

Evitati tutunul si alcoolul! Nicotina afecteaza vasele de sange. Alcoolul da o falsa impresie de reincalzire. Ambele potenteaza actiunea frigului asupra organismului.

SANCTIUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei nerespectarea de catre angajator a obligatiei legale de a lua masurile necesare pentru acordarea primului ajutor, conform art. 39 alin. (6) lit. a) din Legea nr. 319/2006.

sursa: Manul de securitate si sanatate in munca




de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ssmriscuri ssmprotectie frig

Data aparitiei: 06 Ianuarie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum se acorda primul ajutor in cazul vatamarilor produse de frig Nota: 4.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]