Expunerea la frig poate produce leziuni locale superficiale sau profunde – degeraturi – sau poate provoca o racire generalizata a corpului – hipotermia. Factorii care pot amplifica influenta frigului asupra organismului sunt gradul de oboseala, imobilitatea prelungita, consumul de alcool, varsta sau starea fizica a lucratorului.
In cazul vatamarilor produse de frig, trebuie respectate cateva reguli de acordare a primului ajutor, si anume:
Adapostiti victima si asigurati-i caldura si bautura calda. Caldura nu trebuie asigurata brusc, ci treptat, ajungandu-se la o temperatura de 24°C numai dupa 3-4 ore.
ATENTIE!
- In cazul in care reincalzirea se face brusc, victima poate poate intra in stare de soc, poate avea frisoane, crampe musculare, somnolenta, pana la pierderea cunostintei si deces dupa cateva ore.
- Slabiti imbracamintea stransa, scoateti incaltamintea, manusile si inelele victimei.
- Indepartati hainele umede si inlocuiti-le cu imbracaminte uscata, calda.
- Protejati fata, mainile sau picioarele victimei cu materiale calde si uscate sau folosind ca sursa de caldura propriul dvs. corp.
- Nu aplicati direct pe zona inghetata o sursa de caldura si nici zapada sau apa rece.
- Nu fortati victima sa se miste inutil, ceea ce poate cauza trecerea sangelui rece de la extremitati in interiorul corpului, reducand in continuare temperatura acestuia.
- Nu agravati vatamarile produse de frig prin manevrele dvs., tratatti partile vatamate cu grija si blandete, pentru a preveni o lezare suplimentara a tesuturilor.
- Daca este necesar, bandajati zonele inghetate sau basicate, asigurandu-va ca bandajele nu sunt stranse prea tare.
- Nu frecati zona inghetata, deoarece celulele tesutului inghetat contin cristale de gheata care pot taia si distruge acel tesut.
- Cand situatia o permite, folositi bai cu apa calda la o temperatura de 40°C (o apa mai fierbinte va provoca dureri foarte mari).
INFO
250 Modele Fise de Post
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Legis Plus Legislatia Muncii
Actiunea vantului asupra temperaturii aerului amplifica efectul de inghetare asupra pielii expuse frigului. Spre exemplu, o temperatura a aerului static de -10°C poate produce un efect de inghetare de -31°C in conditiile unui vant de 40 km/h.
Vatamarile produse prin actiunea frigului pot fi prevenite daca va instruiti lucratorii sa ia urmatoarele masuri:
- Mentineti-va cald! Purtati imbracaminte care pastreaza caldura corpului, dar fara a da nastere la transpiratie. Cateva straturi de imbracaminte usoara si comoda asigura o protectie mai buna decat un singur strat de haine groase. Acoperiti-va capul pentru a diminua pierderea de caldura.
- Evitati sa purtati bijuterii, incaltaminte sau haine care va strang.
- Pastrati-va cat mai uscat! Evitati umezirea cauzata de transpiratie, ploaie sau zapada, care contribuie la pierderea caldurii corpului.
- Nu plecati singur. Verificati-va unul pe celalalt pentru a descoperi eventualele semne de inghet sau de oboseala.
- Evitati oboseala si odihniti-va din cand in cand in zone adapostite si calde.
- Consumati produse alimentare cu aport mare de energie si care se transforma repede in surse de energie pentru organism.
Evitati tutunul si alcoolul! Nicotina afecteaza vasele de sange. Alcoolul da o falsa impresie de reincalzire. Ambele potenteaza actiunea frigului asupra organismului.
SANCTIUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei nerespectarea de catre angajator a obligatiei legale de a lua masurile necesare pentru acordarea primului ajutor, conform art. 39 alin. (6) lit. a) din Legea nr. 319/2006.
sursa: Manul de securitate si sanatate in munca