Astfel, garzile suplimentare ale medicilor se vor calcula din octombrie 2016 pornind de la baza salariala crescuta prin intermediul OUG 20/2016.
Conform unui comunicat transmis de Ministerul Sanatatii, majorarea veniturilor pentur garzile suplimentare ale medicilor va fi finantata printr-un control mai strict al cheltuielilor si prin masuri de reducere a risipei din sistem, reglementate de o Ordonanta de Urgenta.
"Sistemul sanitar trebuie sa aiba grija in primul rand de oameni: de pacienti si de medici. Orice masura decisa in favoarea medicilor este un beneficiu direct si pentru pacienti" subliniaza ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.
Conform comunicatului MS, iata cateva dintre noile masuri care se vor aplica medicilor in urmatoarea perioada:
- Creste plata garzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de baza majorat de la 1 august. Termenul pentru definitivarea pasilor legislativi este data de 1 octombrie.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
40 Modele de Regulament Intern
- Au crescut salariile de baza ale medicilor din sistemul public de la 1 august, odata cu intrarea in vigoare a OUG 20 / 2016. Guvernul a prevazut pentru aceasta crestere un miliard de lei.
- Garzile suplimentare vor fi efectuate in baza unui contract individual de munca cu timp partial. Pentru medici avantajul este ca garzile vor fi considerate atat vechime in munca, cat si vechime in specialitate.
- Contractul de munca pentru garzi va da dreptul la concediu de odihna platit proportional cu timpul lucrat pentru medicii care efectueaza numai garzi sau pentru cei care fac garzi in alt spital decat cel la care sunt angajati.
- Asa numita „garda obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce pana acum nu se facea.
- Medicii care au obtinut titlul de doctor in stiinte medicale din 2010 incoace vor primi sporul legal de 15% care, pana la 1 august, nu mai fusese acordat.
- Timpii de lucru si de odihna vor fi reganditi in termeni de flexibilizare, de grija fata de efortul depus de medici si de siguranta a pacientilor.
- Ministerul Sanatatii evalueaza modalitati de remunerare a medicilor rezidenti de anii I si II pentru garzile pe care le fac.
Masurile de eficientizare a cheltuielilor din Sanatate:
1. Economii la scara nationala prin mecanismul de achizitii publice centralizate care are deja proceduri demarate;
2. Evaluarea si monitorizarea stricta a investitiilor;
3. Controlul mai strict al prescriptiei de medicamente (cu precadere antibiotice, dar nu numai) si al investigatiilor medicale;
4. Controlul serviciilor din spitalizarile de zi;
Sursa: Ministerul Sanatatii