"Suntem o societate IT. Am dori sa aducem in societatea noastra persoane care sunt dispuse sa munceasca gratuit o anumita perioada de timp cu conditia sa acumuleze cunostinte in domeniu. Dupa o perioada de timp in functie de o evaluare din partea angajatorului o parte dintre ei vor fi angajati in cadrul societatii. Dorim sa stim care ar fi forma legala pentru aceasta situatie. Mentionam ca nu ne incadram in legislatia privind ledership-ul, ucenicia si practica pentru studenti-elevi. Exista vreo alta forma legala pentru ca aceste persoane sa poata munci in societatea noastra fara salariu o anumita perioada si care ar fi perioada maxima de acest tip (munca fara salariu contra posibilitatii de a acumula cunostinte in domeniul IT)?"
Raspunsul specialistilor:
Dintr-o analiza a legislatiei am identificat trei situatii in care se poate desfasura activitatea neremunerata: practica elevilor si studentilor (Legea nr. 258/2007), internship-ul (Legea 176/2018) si voluntariatul (Legea nr. 78/2014).
Din cate am inteles din cele prezentate, nu va incadrati in prevederile referitoare la practica elevilor si studentilor si la internship.
In ceea ce priveste voluntariatul, apreciem ca acesta nu va este aplicabil deoarece activitati de voluntariat pot organiza doar persoane juridice de drept public sau de drept privat, fara scop lucrativ. In aceste conditii, apreciem ca o persoana juridica organizata sub forma de societate, deci avand scop lucrativ, nu poate incheia contracte de voluntariat.
Apreciem ca puteti lua in considerare incheierea unor contracte de munca pe perioada determinata (pentru realizarea unui proiect, spre exemplu, pentru cateva luni) si cu norma partiala, iar remuneratia sa se faca proportional, raportat la salariul minim pe economie. Daca se decide mentinerea persoanelor angajate astfel, se poate modifica contractul de munca, in contract pe perioada nedeterminata, cu norma intreaga si cu drepturile salariale corespunzatoare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<