Studiu de caz: Procedura de instruire a salariatilor la locul de munca

instruirea lucratorilorinstruirea la locul de muncaprotectia munciiaccidente de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 12.09.2011

Angajatorul are sarcina de a crea conditiile necesare pentru instruirea salariatilor in ceea ce priveste prevenirea si protectia pe parcursul desfasurarii activitatii din unitatea de lucru. Astfel, acesta va trebui sa asigure toate masurile necesare, iar o componenta principala a activitatii de prevenire consta tocmai in instruirea lucratorilor in vederea insusirii cunostintelor si formarea deprinderilor de securitate si sanatate in munca.

In consecinta, pentru ca un lucrator sa fie instruit corespunzator in domeniul securitatii si sanatatii in munca, activitatea de instruire trebuie derulata de-a lungul a trei faze, in cadrul carora se realizeaza instruirea introductiv-generala, instruirea la locul de munca si instruirea periodica.

De asemenea, angajatorul trebuie sa dispuna si de programe de instruire si testare la nivelul intreprinderii si/sau unitatii pentru:
a) conducatorii locurilor de munca;
b) lucratori, pe meserii si activitati.

Cu privire la instruirea introductiv-generala, trebuie stiut ca aceasta se face, dupa caz, de catre angajator, daca acesta si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca, de catre lucratorul desemnat, de catre un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie sau de catre serviciul extern de prevenire si protectie.

In cadrul instruirii introductiv-generale se vor expune, in principal, urmatoarele probleme:
a)    legislatia de securitate si sanatate in munca;
b)    consecintele posibile ale necunoasterii si nerespectarii legislatiei de securitate si sanatate in munca;
c)    riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala specifice unitatii;
d)    masuri la nivelul intreprinderii si/sau unitatii privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor.

Instruirea introductiv-generala se va finaliza cu verificarea insusirii cunostintelor pe baza de teste. Rezultatul verificarii va fi consemnat in fisa de instruire. Trebuie amintit ca instruirea la locul de munca nu este doar o formalitate care se reduce la completarea si semnarea la timp a fiselor de instruire. Aceasta abordare constituie una dintre abaterile grave care conduc la producerea accidentelor de munca.

Instruirea la locul de munca trebuie organizata pe grupe de cel mult 20 de persoane si este obligatia legala a conducatorului locului de munca.  Instruirea la locul de munca se va efectua pe baza tematicilor intocmite, dupa caz, de catre:
•    angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca,
•    lucratorul desemnat,
•    serviciul intern de prevenire si protectie sau
•    serviciul extern de prevenire si protectie.

Tematicile vor fi pastrate la persoana care efectueaza instruirea. Scopul instruirii la locul de munca este acela de a prezenta riscurile pentru securitate si sanatate specifice fiecarui loc de munca, post de lucru si/sau functii exercitate si masurile de prevenire si protectie corespunzatoare acestor riscuri.

Instruirea la locul de munca va cuprinde informatii privind riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala specifice locului de munca si/sau postului de lucru, prevederi ale instructiunilor proprii elaborate pentru locul de munca si/sau postul de lucru, masuri la nivelul locului de munca si/sau postului de lucru privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor, precum si in cazul pericolului grav si iminent, prevederi ale reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind activitati specifice ale locului de munca si/sau postului de lucru, precum si demonstratii practice privind activitatea pe care persoana respectiva o va desfasura si exercitii practice privind utilizarea echipamentului individual de protectie, a mijloacelor de alarmare, interventie, evacuare si de prim ajutor, aspecte care sunt obligatorii.

Admiterea definitiva la lucru a angajatului instruit se face numai dupa verificarea cunostintelor de catre seful ierarhic superior celui care a facut instruirea si se consemneaza in fisa de instruire individuala. Instruirea periodica are drept scop reimprospatarea si actualizarea cunostintelor in domeniul securitatii si sanatatii in munca si se efectueaza de catre conducatorul locului de munca.

Durata instruirii periodice, intervalul dintre doua instruiri si periodicitatea verificarii instruirii vor fi stabilite prin instructiuni proprii, in functie de conditiile locului de munca si/sau postului de lucru. Intervalul dintre doua instruiri periodice nu va fi mai mare de 6 luni. Pentru personalul tehnico-administrativ intervalul dintre doua instruiri periodice va fi de cel mult 12 luni.

Instruirea periodica se va efectua pe baza tematicilor intocmite, dupa caz, de catre:
•    angajator, daca acesta si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca,
•    lucratorul desemnat,
•    serviciul intern de de prevenire si protectie prevenire si protectie
•    serviciul extern de prevenire si protectie.

Tematicile vor fi pastrate la persoana care efectueaza instruirea.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
instruirea lucratorilorinstruirea la locul de muncaprotectia munciiaccidente de munca

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 09 Septembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Studiu de caz: Procedura de instruire a salariatilor la locul de munca Nota: 3.25 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Prevederi in CIM. Program de lucruIntrebare: 1.Programul nostru in CIM este 9-18 insa am salariati care lucreaza si in alte intervale care se tot schimba; lucreaza tot 8h pe zi / 40h pe sapt si cu 2 zile repaus ; de ex posibil 4h dimineata , 4 h seara. Este in regula sa le fac act aditional cu aceasta formulare?: "Programul de lucru se desfasoara inegal (durata turei poate varia), in intervalul 00:00-24:00, conform intelegerii dintre salariat si manager si se reflecta in programul ERP Intern."
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Kurzarbeit. Program inegalIntrebare: In luna mai am redus programul de lucru al salariatilor cu 50% lunar-kurzarbeit. Primele 4 zile si ultimele 2 zile (6 zile total) nu s-a lucrat deloc, 12 zile s-a lucrat 6 ore si 2 zile 4 ore. In situatia in care, s-a stat zilele de la inceputul lunii (cele 4) si apoi in cursul lunii unii salariati au adus concediu medical, la finalul lunii, orele prestate nu mai sunt egale cu orele reduse (50%-50%), sunt ex 50 lucrate si 70 reduse. In aceasta situatie, pe platforma aici.gov cum completam in pdf...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021
Descarcati GRATUIT raportul special

"Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"
 

 


 
Atentie la pontaj si programul de lucru!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]