La inceputul saptamanii in curs, a avut loc o intalnire intre Grupul de lucru fiscalitate din cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) si ministrul Finantelor Publice, Florin Citu. Subiectul discutiei a vizat prioritatile in materie fiscala precum si evaluarea masurii in care acestea se sincronizeaza cu obiectivele ministerului de resort.
De asemenea, se doreste si stabilirea manierei de lucru pentru indeplinirea unor obiective precum: stabilitatea si predictibilitatea masurilor fiscale, digitalizarea ANAF, mentinerea cotei unice, reintroducerea plafonului la contributiile de asigurari sociale, stimularea activitatii de cercetare-dezvoltare prin operationalizarea stimulentelor fiscale deja prevazute in legislatie si eliminarea plafonului la cesiunea de creante.
Conform CDR, prioritatea pe termen scurt e reprezentata de adoptarea proiectului de modificare a Codului fiscal care contine masuri indelung discutate, analizate si agreate cu mediul de afaceri in ultimii trei ani, printre care introducerea consolidarii fiscale, IFRS 16, dar si a proiectului de modificare a Codului de procedura fiscala. Acesta din urma, citeaza Agerpres comunicatul transmis de CDR, "reprezinta un pas important in echilibrarea relatiei dintre contribuabili si autoritatile fiscale”.
Se mentioneaza, totodata, ca CDR a subliniat importanta acestor modificari si a solicitat sustinerea Guvernului pentru adoptarea lor cu celeritate in Parlament, proiectele aflandu-se la Comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor.
"Ne-am bucurat sa constatam deschiderea domnului ministru Citu la dialog si preocuparea de a identifica solutii sustenabile pe termen lung pentru Romania. Totodata, salutam faptul ca una dintre prioritatile mediului de afaceri, respectiv inlocuirea termenului de 15 martie cu 25 mai pentru depunerea Declaratiei unice, s-a si pus in practica pentru anul 2020 si avem speranta ca acesta va deveni noul termen stipulat in Codul fiscal", a declarat Daniel Anghel, coordonatorul grupului de lucru pe fiscalitate din cadrul CDR, potrivit Agerpres.
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei este o initiativa privata, apolitica, construita ca un acord de colaborare prin participarea colectiva a membrilor sai si reuneste organizatii cum sunt Camera Americana de Comert in Romania (AmCham), Camera Franceza de Comert in Romania (CCIFER), Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Camera de Comert si Industrie Romana-Germana (AHK), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Investitorilor Straini (FIC), Confederatia Patronala Concordia si Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Membrii CDR contribuie voluntar cu resursele si expertiza necesara formularii unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Companiile reprezentate de cele 25 de organizatii de afaceri membre CDR angajeaza peste un milion de oameni si genereaza aproximativ 50% din PIB, subliniaza sursa citata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<