Valabil la 22.08.2011
Gestionarea contractelor de munca la sediul companiilor prin intermediul sistemului electronic simplifica o metodologie practicata pana de curand. Ca orice schimbare, si noul sistem a iscat anumite nelamuriri in ceea ce priveste aplicarea si folosirea corecta a noilor metode. In aceeasi situatie se afla si o firma de prestari servicii cu trei salariati si care nu detine un contract colectiv de munca si nu este afiliata la niciun sindicat. In ce masura, potrivit noului Cod al muncii, este aceasta societate obligata sa includa in soft-ul de salarizare sporul pentru vechimea in munca?
Potrivit dispozitiilor art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii, republicat, angajatorii au obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
Dreptul la sporul de vechime nu este un drept consacrat de lege. La baza acordarii acestui spor poate sta contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca. Prin urmare, nu exista o obligatie legala in sarcina angajatorului de a plati salariatilor sporul de vechime, ci o obligatie contractuala ce poate sa izvorasca din contractul individual sau colectiv de munca aplicabil.
In perioada 2007-2010 sporul de vechime a fost reglementat de art. 41 alin. (3) lit. d) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007-2010 care stabilea o limita minima si o limita maxima a sporului de vechime. Contractele colective de munca incheiate la nivel de ramura si la nivel de grupuri de unitati si de unitate nu puteau stabili un spor de sub limita minima stabilita de CCMUN.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
250 Modele Fise de Post
Conform art. II alin. (2) din Legea 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, contractele colective de munca in aplicare la data intrarii in vigoare a acestei legi isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.
In consecinta, obligatia de a acorda salariatilor sporul de vechime poate fi stabilita si prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel de grup de unitati sau ramura de activitate care se aflau in vigoare la data de 1 mai 2011 si care continua sa isi produca efectele pana la data expirararii termenului pentru care s-au incheiat.