"In cadrul unei institutii publice este angajat un cetatean din Republica Moldova, care in anul 2023 a dobandit si cetatenia romana. Salariatul a prezentat o adeverinta de vechime eliberata pentru activitatea prestata in cadrul unei institutii publice din Republica Moldova, inainte de a se stabili in Romania. Pentru calculul transei de vechime in munca in functie de care se acorda cele 5 gradatii, angajatorul roman va lua in considerare si activitatea prestata in Republica Moldova? Am in vedere prevederile Acordului intre Romania si Republica Moldova in domeniul securitatii sociale din 27.04.2010."
Raspunsul specialistilor:
Potrivit art. 538 alin.(2) din Codul administrativ, personalului contractual ii sunt incidente si dispozitiile legislatei muncii, respectiv dispozitiile Codului muncii, care stabilesc in cuprinsul art. 16 alin. (5) din Codul muncii, republicat, faptul ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
MODIFICARI importante privind relatiile de munca, in special pe partea de salarizare si fiscalizare a veniturilor!
Tot ce aveti de facut este sa introduceti in calculator stick-ul cu lucrarea Consilier Ghid complet de Salarizare, ReviSal si Contributii Sociale si sa dati o cautare dupa cuvantul-cheie dorit. Pe ecran se vor afisa instantaneu pagini intregi de informatii relevante si foarte utile, care va vor oferi raspunsul profesionist pentru problema dvs, DETALII AICI >>>
Intrucat textul de lege nu distinge dupa cum munca este prestata pe teritoriul Romaniei sau in afara acestuia si tinand cont de faptul ca intre Romania si Republica Moldova exista incheiat un Acord in domeniul securitatii sociale, aprobat prin Legea nr.130/2011, asa cum de altfel ati precizat si dvs., apreciem ca si munca prestata in strainatate, inclusiv in Republica Moldova, in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca.
De altfel apreciem ca in acest sunt si informatiile accesibile pe site-ul Camerei Deputatilor https://www.cdep.ro/relatii_publice/site2015.text_presa?pid=17968 si https://docsconsult.md/vechimea-in-munca-a-moldovenilor-angajati-in-romania-este-perfect-valabila-si-trebuie-sa-produca-efecte/ sau https://www.cdep.ro/relatii_publice/site2015.text_presa?pid=17968 (unde poate fi auzit/citit raspunsul Ministerului Muncii pe acest subiect) in cuprinsul caruia se precizeaza ca potrivit punctului de vedere oficial al Ministerului Muncii „perioadele de activitate desfasurate in Republica Moldova in baza unui contract de munca constituie vechime in munca, in functie de care se calculeaza sporul de vechime si alte drepturi ce decurg din aceasta”, precizand ca in domeniul muncii si securitatii sociale Romania si Republica Moldova „isi recunosc reciproc toate actele, documentele sau certificatele de orice fel, asa cum au fost eliberate de autoritatile emitente, fiind scutite de cerinta legalizarii”.
Prin urmare, apreciem ca persoana in cauza poate valorifica, in temeiul acordurilor inter-statale incheiate, perioada de vechime in munca prestata de o persoana in Republica Moldova, in masura in care aceasta prezinta documentele corespunzatoare, inclusiv din perspectiva aplicarii dispozitiilor art. 10 din Legea nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
Un raspuns oferit in ianuarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<