Studiu de caz: Litigiu privind anularea deciziei de concediere individuala in baza art. 65 din Codul Muncii

12 August 2011
12 August 2011
litigiuanularea deciziei de concedieredesfiintare loc de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 16.08.2011

Va fi necesara, in cazul unui litigiu privind anularea deciziei de concediere individuala in baza art. 65 din Codul muncii, in conformitate cu noile prevederi din Codul muncii, si argumentarea sau dovedirea cu date financiare (sau de alta natura) privind restructurarea/desfiintarea departamentului/postului respectiv, sau vor fi suficiente numai hotararile AGA si organigramele respective?

Potrivit art. 65 alin. (2) din Codul muncii asa cum a fost modificat prin OUG nr. 55/2006, desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa. In cazul in care cauza nu este reala si serioasa, angajatorul are mari sanse de a pierde procesul.

De asemenea, trebuie ca in momentul in care a fost luata hotararea concedierii, angajatorul sa se fi asigurat ca postul salariatului vizat nu beneficiaza de protectie astfel incat sa poata dovedi ca nu a urmarit inlaturarea salariatului, ci desfiintarea postului.

Prin chiar definitia concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului potrivit art. 65 alin. (1) se intelege incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

Motivele pentru care poate fi desfiintat locul de munca se pot argumenta prin orice mijloace de proba potrivit art. 287 din Codul muncii. Sarcina probei revine angajatorului care va prezenta atat  dovezi organizatorice, cat si economice. De retinut ca, indiferent de motivele invocate, acestea nu trebuie sa fie legate de performantele pe care, in concret, le-a avut salariatul care ocupa locul respectiv de munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]