Studiu de caz: Contractele individuale incheiate anterior datei de 1 mai 2011 si exemplarele inmanate salariatilor

19 Iulie 2011
19 Iulie 2011
Legea 40/2011Codul munciiCIM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Toti angajatii au dreptul sa primeasca un exemplar din contractul de munca incheiat cu angajatorul. Societatea prezinta obligatia de a-i inmana salariatului un exemplar pe care il va pastra si un exemplar pe care il va returna angajatorului dupa semnare. In cazul unui control de la ITM, aceste contracte ar trebui pastrate in evidenta si prezentate la cererea unui inspector de munca.

In Ordinul MMSS nr. 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca, in varianta in vigoare la data de 23.01.2009,  la lit. N se specifica :
"Prezentul contract individual de munca (CIM) s-a incheiat in doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte". Astfel, contractul individual de munca se incheia in doua exemplare, fiecareia dintre cele doua parti revenindu-i un exemplar.

Mai mult, potrivit art.16 din Codul muncii, in vigoare la data de 23.01.2009, obligatia incheierii in forma scrisa a contractul individual de munca, ca de altfel si in prezent, revenea angajatorului. Ca atare, implicit, angajatorul avea obligatia de a-i remite salariatului un exemplar al contractului individual de munca cata vreme contractul individual de munca se incheia de catre angajator in forma scrisa in doua exemplare, unul dintre el revenind salariatului.

Legea 40/2011 a stabilit in mod expres obligatia angajatorului de a inmana salariatului, anterior inceperii activitatii, un exemplar al contractului individual de munca. Tot prin acelasi act normativ se mentioneaza ca neindeplinirea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

Deoarece legea legea dispune numai pentru viitor cu exceptia legii penale mai favorabile, amenda stabilita de Legea 40/2011 se va aplica numai in cazul in care fapta angajatorului de a nu inmana salariatului, anterior inceperii activitatii, un exemplar al contractului individual de munca, este savarsita dupa data de 01 mai 2011, data intrarii sale in vigoare.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]