Asa cum a fost anuntat inca de doua saptamani, acei angajatori care vor alege sa majoreze salariile minime cu 200 de lei, intre 1 iunie—31 decembrie 2022 nu vor fi nevoiti sa plateasca contributii sociale, iar aceasta masura a devenit lege, fiind publicata in Monitorul Oficial in data de 18 mai 2022.
Cu alte cuvinte, angajatorii vor fi scutiti de taxe, masura fiind una optionala, asa ca nu sunt obligati sa o aplice.
Masura se aplica pentru salariatii care desfasoara activitate in baza contractelor individuale de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza pentru care:
- contractele individuale de munca se afla in derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si prevad un nivel al salariului de baza lunar brutla aceeasi data, fara a include sporuri si alte adaosuri, egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata
- angajatorul majoreaza voluntar salariul de baza de la nivelul de 2.550 de lei la 2.750 de lei.
OUG nr. 67/2022 schimba Codul de procedura fiscala
Asa cum se poate vedea in Monitorul Oficial:
Ordonanta de urgenta nr. 67/2022 privind unele masuri fiscale, precum si pentru modificarea si completarea art. 59 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala a fost publicata in Monitorul oficial nr. din 18 mai 2022.
GRATUIT! Fara nicio obligatie!
Avand in vedere contextul actual al cresterii preturilor la energie electrica, gaze naturale, combustibili si la produse alimentare, care conduce la scaderea nivelului de trai al persoanelor cu venituri la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, luand in considerare necesitatea stimularii angajatorilor care pot acorda majorarea voluntara a salariului stabilit in contractul individual de munca la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, in scopul sprijinirii angajatilor proprii, prin neimpozitarea si neincluderea in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii a unei sume de 200 de lei/luna, considerand de maxima importanta adoptarea masurii fiscale propuse ce are ca scop protectia angajatilor al caror salariu este la nivelul salariului minim brut pe tara, avand in vedere necesitatea interventiei rapide a Guvernului cu masuri prin care sa combata efectele cresterii preturilor si a nivelului inflatiei, (...) Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Majorare salariu minim brut cu 200 de lei, angajatori scutiti de taxe salariale
Art. 1. — (1) Incepand cu data de 1 iunie 2022, prin derogare de la prevederile art. 78, art. 139 alin. (1), art. 140, art. 157 alin. (1) si ale art. 220^4 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul salariatilor care desfasoara activitate in baza contractului individual de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza, nu se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii pentru o suma de 200 de lei reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor in urmatoarele situatii:
a) angajatorii majoreaza voluntar, oricand in perioada 1 iunie—31 decembrie 2022 inclusiv, nivelul salariului de baza lunar brut cu suma de 200 de lei, respectiv de la 2.550 de lei la 2.750 de lei, pentru salariatii care desfasoara activitate in baza contractelor individuale de munca, in executare la data de 1 iunie 2022, ce prevad un nivel al salariului de baza lunar brut la aceeasi data, fara a include sporuri si alte adaosuri, egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 1.071/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata;
b) nivelul salariului de baza lunar brut stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este de 2.750 de lei, in cazul persoanelor nou-angajate in perioada 1 iunie—31 decembrie 2022 inclusiv.
Consilier Ghid complet de Salarizare, ReviSal si Contributii Sociale
Folositi lucrarea cu incredere timp de 48 ore GRATUIT si convingeti-va de utilitatea ei, detalii AICI >>>
(2) Prin derogare de la prevederile art. 77 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, suma de 200 de lei prevazuta la alin. (1) nu se ia in calcul pentru aplicarea deducerilor personale.
(3) Regimul fiscal prevazut la alin. (1) si (2) se aplica in perioada in care salariul majorat/de incadrare, dupa caz, este mentinut/stabilit la nivelul de 2.750 de lei, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate in perioada 1 iunie— 31 decembrie 2022 inclusiv.
(4) Suma de 200 de lei prevazuta la alin. (1) se diminueaza in functie de:
a) perioada din luna pentru care s-a acordat majorarea salariala;
b) data de la care angajatii noi sunt incadrati in munca la un nivel al salariului stabilit potrivit alin. (1) lit. b);
c) fractia din luna pentru care se determina veniturile din salarii si asimilate salariilor;
d) data de la care inceteaza contractul individual de munca.
Art. 2. — Prevederile art. 1 nu sunt aplicabile personalului salarizat potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<