"Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns referitor la ajutoarele de nastere acordate salariatelor: ajutoarele de nastere au o limita minima si maxima de acordare? De ex: salariul net este de 2500 lei, salariul mediu net pe unitate este de 3250 lei. Putem acorda o suma mai mica decat salariul mediu net pe companie sau este la latitudinea angajatorului ce suma acorda?"
Raspunsul specialistului:
Ajutorul de nastere trebuie sa fie prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Conform art. 76 alin. (4) lit. a) si art. 142 lit. b) din Codul fiscal, ajutoarele de nastere nu sunt venituri impozabile si nu sunt taxabile cu contributii sociale daca sunt acordate astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Astfel, salariatul beneficiaza de ajutor de nastere in conditiile mentionate in contractul de munca (individual sau colectiv) sau in regulamentul intern.
In contractul de munca sau in regulamentul intern se vor mentiona conditiile in care se acorda ajutorul de nastere (cum ar fi: cuantum, daca se acorda numai la primul copil sau pentru tori copii etc.) precum si orice alta conditie in care se acorda ajutorul.
In aceste conditii, ajutoarele de nastere se acorda astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
In ceea ce priveste nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul in care sunt acordate reglementarea priveste serviciile turistice si de tratament.
Astfel, conform art. 76 alin. (4) lit. a) ultima teza, asa cum a fost modificat prin OUG 130/2021:
Contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevazut in contractul de munca, regulamentul intern, sau primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, este neimpozabila, in masura in care valoarea totala a acestora nu depaseste intr-un an fiscal, pentru fiecare angajat, nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul in care au fost acordate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<