"Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns referitor la ajutoarele de nastere acordate salariatelor: ajutoarele de nastere au o limita minima si maxima de acordare? De ex: salariul net este de 2500 lei, salariul mediu net pe unitate este de 3250 lei. Putem acorda o suma mai mica decat salariul mediu net pe companie sau este la latitudinea angajatorului ce suma acorda?"
Raspunsul specialistului:
Ajutorul de nastere trebuie sa fie prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Conform art. 76 alin. (4) lit. a) si art. 142 lit. b) din Codul fiscal, ajutoarele de nastere nu sunt venituri impozabile si nu sunt taxabile cu contributii sociale daca sunt acordate astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Astfel, salariatul beneficiaza de ajutor de nastere in conditiile mentionate in contractul de munca (individual sau colectiv) sau in regulamentul intern.
In contractul de munca sau in regulamentul intern se vor mentiona conditiile in care se acorda ajutorul de nastere (cum ar fi: cuantum, daca se acorda numai la primul copil sau pentru tori copii etc.) precum si orice alta conditie in care se acorda ajutorul.
In aceste conditii, ajutoarele de nastere se acorda astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
In ceea ce priveste nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul in care sunt acordate reglementarea priveste serviciile turistice si de tratament.
Astfel, conform art. 76 alin. (4) lit. a) ultima teza, asa cum a fost modificat prin OUG 130/2021:
Contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevazut in contractul de munca, regulamentul intern, sau primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, este neimpozabila, in masura in care valoarea totala a acestora nu depaseste intr-un an fiscal, pentru fiecare angajat, nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul in care au fost acordate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<