Aplicarea prevederilor OUG 58 in cazul cadrelor medicale independente

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Un cadru medical individual ce are contract cu casa de sanate si plateste conform deciziei de impunere estimative, reglare prin declaratia de impunere definitiva, de asemenea are contract si cu casa de pensii, trebuie din 01.07.2010 sa vireze si sa declare CAS, CASS si somaj? Chiar daca venitul este mai mic sau egal cu cheltuiala?

Raspuns (valabil la data de 10.09.2010):
In calitate de persoane fizice ce desfasoara o activitate independenta, medicilor li se aplica prevederile art. III din OUG 58/2010, veniturile realizate in cadrul cabinetului individual fiind tratate din punct de vedere fiscal drept venituri din activitati independente potrivit art. 48 din Codul fiscal.
 

In urma modificarilor aduse de OUG 58/2010,
Stiti exact ce contributii sociale trebuie sa platiti?
Detalii aici >>>



Din punct de vedere al contributiilor datorate, Normele metodologice de aplicare a a prevederilor art. III din OUG 58/2010, aprobate prin HG 791/2010, fac urmatoarea distinctie:
- daca persoanele realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv, lunar, trimestrial sau semestrial, sau ocazional, precum si daca, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv, lunar, trimestrial sau semestrial, datoreaza contributiile individuale pentru aceste venituri de natura profesionala;
- persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala in mod ocazional nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.
 
Asadar, medicul va plati:
- contributia individuala pentru asigurari sociale de 10,5%;
- contributia individuala pentru asigurari sociale de sanatate de 5,5%;
- contributia individuala pentru somaj de 0,5%.
 
In cazul veniturilor cu caracter repetitiv, baza de calcul al contributiilor individuale pentru asigurarile sociale(10,5%) si pentru asigurarile pentru somaj (0,5%) o constituie venitul net lunar realizat, dar nu mai mult de echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie.

Potrivit art. 48 alin. (1) din Codul fiscal, venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, cu exceptia prevederilor art. 49 si 50(norme de venit si drepturi de autor).


In urma modificarilor aduse de OUG 58/2010,
Stiti exact ce contributii sociale trebuie sa platiti?
Detalii aici >>>



In ceea ce priveste contributia pentru asigurarile sociale de sanatate in cota de 5,5%, baza lunara de calcul o constituie cuantumul net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, care este limitat la echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie si nu poate fi mai mic decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 1.836 lei x 5 salarii medii brute = 9.180 lei.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 10 Septembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Aplicarea prevederilor OUG 58 in cazul cadrelor medicale independente Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]