Acordare concediu medical pentru persoana contact direct al unui caz confirmat pozitiv cu COVID-19

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
26 Octombrie 2021
26 Octombrie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
concediu medicalcontact directdecizie dsp
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
In cazul in care avem un salariat al carui functie este sofer de autoturisme si camionete (cod COR 832201), iar sotia acestuia este confirmata pozitiv cu Sars-Cov2, salariatul fiind sanatos, acesta in ce conditii poate beneficia de concediu medical pentru carantina? Cate zile se platesc de catre angajator si cate de catre casa de asigurari de sanatate?”
 
Raspunsul specialistului:
 
In cazul in care o persoana este contact al unui caz confirmat pozitiv cu COVID-19, trebuie sa se adreseze Directiei de Sanatate Publica (DSP) si medicului de familie.
 
 Conform art. 7 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, cu modificarile si completarile ulterioare, carantina persoanelor se instituie pe baza informatiilor stiintifice oficiale si a definitiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locatie declarata de aceasta sau, dupa caz, intr-un spatiu special desemnat de autoritati, cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtatoare ale unui agent inalt patogen care:
 
 a) sosesc din zone in care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel national, european si international de catre organismele competente in domeniu;
 
 b) au intrat in contact direct cu cel putin o persoana confirmata cu o boala infectocontagioasa
 
In opinia noastra cazul prezentat se incadreaza la lit. b), insa Directia de Sanatate Publica este institutia competenta sa analizeze cazul si sa dispuna masurile necesare. Masura carantinei se stabileste prin Decizie a DSP.
 
Persoana fata de care s-a instituit masura carantinei beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru carantina in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare (art. 20) si ale art. 20 din Legea nr. 136/2020.
 
 Conform acestor doua acte normative, indemnizatia pentru concediul pentru carantina se suporta integral din Bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, cu exceptia cazului prevazut la art. 22 alin. (1^1) din OUG nr. 158/2005 (in care indemnizatia se suporta din Bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, doar pentru o perioada de 5 zile).
 
 Din cele prezentate de dumneavoastra, nu rezulta ca persoana s-ar incadra la prevederile art. 22 alin. (1^1) din OUG nr. 158/2005 si astfel, in opinia noastra indemnizatia de concediu pentru carantina se suporta integral din FNUASS.
 
 
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]