Ministerul Sanatatii a creat cadrul pentru asigurarea dreptului pacientilor romani privind asistenta medicala in Uniunea Europeana, se arata in cadrul unui comunicat de presa emis de Ministerul Sanatatii.
In acest sens, Romania va transpune Directiva Europeana 24 din 2011, referitoare la aplicarea drepturilor pacientilor astfel incat pacientii romani asigurati sa se poata trata in alte state membre UE.
“Ministerul Sanatatii va trimite o notificare Comisiei Europene in cel mai scurt timp despre indeplinirea obligatiei de a transpune Directiva Europeana privind asistenta medicala transfrontaliera. Astfel, Romania este pe cale sa inchida ultima actiune de infringement declansata in domeniul sanatatii, dupa ce Comisia a decis recent clasarea altei actiuni, in ceea ce priveste farmacovigilenta”, a anuntat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
“Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si casele de asigurari de sanatate judetene vor putea face rambursarea costurilor pentru asiguratii care se trateaza in state membre ale Uniunii Europene. Ministerul Sanatatii va continua sa deruleze politici de investitii si dezvoltare, astfel incat asiguratii din Romania sa beneficieze de aceleasi conditii de tratament cu cele din Uniunea Europeana. De asemenea si pacientii din Uniunea Europeana se vor putea trata in Romania”, a mai declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
250 Modele Fise de Post
In unele cazuri, in vederea beneficierii de asistenta medicala tranfrontaliera, pacientii romani ar putea avea nevoie de o autorizatie eliberata de casele judetene.
Contravaloarea asistentei medicale transfrontaliere se va rambursa de catre casa de asigurari de sanatate care a intocmit solicitarea de acordare de prevedere bugetara, in lei. Termenul maxim este de 60 de zile de la data alocarii de prevedere bugetara.
In comunicatul emis de Ministerul Sanatatii este prevazut faptul ca rambursarea se va realiza la nivelul tarifelor si prestatiilor din Romania, cu conditia ca nu se va depasi contravaloarea in lei a asistentei medicale transfrontaliere achitate de solicitant.
Exemple de calcul, conform comunicatului emis de Ministerul Sanatatii:
"De exemplu, in cazul in care o hernie de disc costa in Romania 1.000 lei si in statul membru X costa 1.500 lei, decontarea se face la valoarea de 1.000 lei, iar in cazul in care o peritonita costa in Romania 700 lei si in statul membru Y costa 500 lei, decontarea se face la valoarea de 500 lei."
In cadrul comunicatului se mai arata ca nu se vor suporta cheltuielile prilejuite de: servicii de cazare si de calatorie suportate de persoanele asigurate, costuri suplimentare suportate de persoanele cu handicap, din cauza unui sau a mai multor handicapuri atunci cand beneficiaza de asistenta medicala transfrontaliera.
sursa: Ministerul Sanatatii