Nu putem declara absentele ca fiind nemotivate si apoi sa suspendam CIM in aceste zile?
"Pentru a putea fi stabilit caracterul nemotivat al absentelor este necesar a fi efectuata cerecetarea disciplinara prealabila respectandu-se dispozitiile art. 251 din Codul muncii.
Lipsa salariatului de la locul de munca poate avea motive obiective, situatie in care angajatorul nu are dreptul de a dispune suspendartea contractului. De exemplu, salariatul se poate afla in concediu medical.", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Abateri disciplinare, raspundere si concediere discplinara
Mai mult, suspendarea nu poate ofera atat timp cat nu se stabileste in mod cert caracterul absentelor.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
In cazul in care angajatii lipsesc de la locul de munca, angajatorul trebuie sa initieze cercetarea disciplinara si abia apoi poate stabili daca respectivele absente sunt sau nu nemotivate.
"Suspendarea CIM pentru absente al caror caracter nemotivat a fost dovedit, se va inregistra in registrul de evidenta a salariatilor (Revisal) pe baza deciziei angajatorului ce constituie temeiul inscrierilor in registrul general de evidenta a salariatilor potrivit HG 500/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.", concluzioneaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Cititi si:
Litigii de munca in 2015. Ce abuzuri mai comit angajatorii
Ce trebuie sa stie orice angajat inca de la primul sau loc de munca...