Carnetele de Munca: Poate angajatorul sa le pastreze in arhiva si dupa 30 iunie?

10 Mai 2011
10 Mai 2011
carnetde muncasalariatITMinspectorat teritorial de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conform prevederilor legale, angajatorii care au avut aprobare de a completa in cartile de munca in anii anteriori au obligatia de a preda salariatilor aceste carti de munca pana la data de 30.06.2011 pe baza de proces verbal individual.
 
Au aparut insa deja unii angajati, si cu siguranta vor mai fi cazuri, care spun ca ar vrea "sa le pastreze firma", in ideea de a fi pastrate in conditii cat mai bune.
 
Intrebarea care se pune este: are o companie temei legal pentru a pastra aceste carnete de munca?
 
Raspunsul complet este urmatorul
 
La art. 296 alin. (3) din Codul muncii se prevede ca, angajatorii care pastreaza si completeaza carnetele de munca le vor elibera titularilor in mod esalonat, pana la data de 30 iunie 2011, pe baza de proces-verbal individual de predare-primire.
 
De asemenea, potrivit alin. (4) al aceluiasi articol, inspectoratele teritoriale de munca ce detin carnetele de munca ale salariatilor le vor elibera, pana la data de 30 iunie 2011, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse.
 
Asadar, angajatorii si inspectoratele teritoriale de munca au obligatia sa elibereze titularilor carnetele de munca, esalonat, pana la data de 30 iunie 2011 dupa ce vor fi completate la zi, cu toate modificarile intervenite in relatiile de munca pana la data de 31.12.2010 si certificate toate datele inscrise.
 
In consecinta, toti angajatorii vor repecta aceasta obligatie in sensul ca vor preda carnetele de munca salariatilor incheind cu cu acestia procese verbale de predare primire chiar daca salariatii isi manifesta intentia de nu li se preda carnetele de munca.
 
Dupa semnarea proceselor verbale de predare primire este problema salariatului unde isi pastreaza carnetul de munca, dar angajatorul nu mai are temei legal pentru pastrarea acestora.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]