Intr-un comunicat de presa al PSD, initiat de senatorul Angel Tilvar, sunt propuse mai multe maniere prin care statul roman poate sustine cetatenii, intr-un mod optim si eficient.
Salariul minim european
"De prea mult timp, salariul minim din Romania nu reuseste sa acopere nevoile reale de consum pentru asigurarea unui trai decent. Situatia este insa si mai dramatica atunci cand in familiile respective sunt si copii sau alte persoane aflate in intretinere, din diferite motive medicale. Un raport just intre salariul minim si cel mediu brut pe economie este nu doar o necesitate, ci o abordare rationala pentru reducerea dezechilibrelor din piata muncii.
Toti cei care muncesc au dreptul la salarii care sa le poata asigura un trai decent, chiar si atunci cand sunt remunerati cu salariul minim pe economie. Si nu pentru ca asa spune PSD, ci pentru ca aceasta este una dintre preocuparile centrale ale politicii sociale a UE.
Recent, dupa lungi si numeroase runde de negocieri, Comisia de Munca a Parlamentului European a votat ca salariul minim in tarile membre sa nu fie mai mic de 60% din valoarea salariului mediu al unui stat. Practic, aceasta directiva spune ca nevoile de baza ale unui lucrator care munceste 40 de ore pe saptamana trebuie sa poata fi acoperite din salariul pe care il castiga pentru munca prestata.
In Romania, salariul mediu brut este aproximativ de 5.800 de lei, ceea ce ar insemna ca, prin implementarea directivei, salariul minim brut ar trebui sa se ridice la aproximativ 3.500 de lei. Evident ca suntem inca departe de acest deziderat si ca aceste mariri nu se pot face peste noapte.
Cati romani sunt platiti cu salariul minim pe economie?
Este nevoie de un efort conjugat al autoritatilor statului si al reprezentantilor mediului privat pentru a asigura o reforma echitabila, dar ferma, a salarizarii, concomitent cu masuri active pentru cresterea economiei nationale. Mai ales ca 1,6 milioane de salariati din Romania sunt platiti cu salariul minim, dintre care, 95% sunt in mediul privat.
In urmatoarea perioada, statele membre ale Uniunii vor trebui sa vina cu propuneri legislative si un calendar de implementare. Realist vorbind, elaborarea unui astfel de cadrul legislativ este un proces de durata si, de aceea, PSD propune masuri urgente pentru cresterea veniturilor populatiei, care sa reduca treptat dezechilibrele si, totodata, sa acopere cresterile de preturi generate de inflatia galopanta din ultimele luni si de cresterea generalizata a preturilor la energie.
PSD sustine cresterea imediata a alocatiilor pentru copii de la 214 la 300 de lei, pentru copiii intre 2 si 18 ani si de la 427 la 600 de lei, pentru copiii mai mici de 2 ani si pentru cei cu dizabilitati; majorarea punctului de pensie cu 11% si cresterea salariului minim brut de la 2.300 la 2.550 de lei", conform comunicatului de presa citat de Agerpres.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<