Alunecarile, impiedicarile si caderile reprezinta cele mai frecvente cauze ale accidentelor in toate sectoarele, de la productia grea la munca de birou. Insa pot fi luate masuri simple pentru a reduce riscul vatamarii. Acolo unde este posibil, obiectivul trebuie sa fie eliminarea riscului de la sursa; de exemplu, prin nivelarea suprafetelor denivelate ale podelelor. Urmatoarea optiune preferata este substitutia; de exemplu, folosind o metoda alternativa de curatare a podelei, urmata de delimitare (prin folosirea de bariere pentru a preveni patrunderea lucratorilor pe podelele ude). Ultima masura este protectia; de exemplu, purtarea de incaltaminte cu talpa antiderapanta. Echipamentul individual de protectie ar trebui folosit dupa aplicarea tuturor masurilor colective de protectie si tehnice.
Prevenirea eficienta
* O intretinere buna - pastrati mediul de lucru curat si ordonat, cu podeaua si caile de acces libere, fara obstacole. Aruncati gunoiul in mod regulat pentru a nu se acumula.
* Curatenia si intretinerea - gunoiul trebuie aruncat in mod regulat, iar zonele de lucru trebuie pastrate libere. Metodele si echipamentele de curatenie trebuie sa fie adecvate pentru suprafata care va fi tratata.
* Iluminatul - asigurati niveluri bune de iluminare, lumini de pozitie pentru a asigura iluminarea uniforma a intregii podele si vizibilitatea clara a tuturor posibilelor pericole, piedici si scurgeri.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
* Podelele trebuie sa fie verificate in mod regulat pentru identificarea degradarilor, si la nevoie se realizeaza intretinerea acestora. Printre posibilele pericole se numara gaurile, crapaturile si mochetele si presurile nefixate. Suprafata podelelor trebuie sa fie corespunzatoare pentru desfasurarea activitatii; de exemplu, este posibil ca aceasta sa trebuiasca sa fie rezistenta la uleiuri si la substantele chimice folosite in procesele de productie. Acoperirea sau tratarea chimica a podelelor existente poate imbunatati proprietatile antiderapante ale acestora.
* Scarile - balustradele, presurile antiderapante pe scari, vizibilitatea buna si marcajele antiderapante aplicate pe marginile frontale ale scarilor si o iluminare buna, toate acestea pot ajuta la prevenirea alunecarilor si a impiedicarilor pe scari.
* Scurgerile - curatati imediat lichidele varsate folosind o metoda corespunzatoare de curatare. Utilizati indicatoare de avertizare acolo unde podeaua este uda si stabiliti cai alternative.
* Piedici - acolo unde este posibil, indepartati-le. Daca acest lucru nu este posibil, trebuie sa folositi bariere si etichete de avertizare corespunzatoare.
* Cabluri trenante - amplasati echipamentul astfel incat cablurile sa nu se intersecteze cu caile de circulatie. Folositi mantale pentru cabluri pentru a fixa in siguranta cablurile de suprafata podelei.
* Incaltaminte - lucratorii au nevoie de incaltaminte corespunzatoare. Ţineti cont de felul muncii, suprafata podelei, starea generala a podelei si proprietatile antiderapante ale talpilor.
* Locurile de munca din exterior trebuie sa fie aranjate in asa fel incat riscurile sa fie minimizate; de exemplu, prin aplicarea unor masuri pentru antiderapare in conditii de inghet si asigurarea unei incaltaminte corespunzatoare.