Conform reglementarilor in vigoare (Legea 319/2006 si HG 971/2006), angajatorul are obligatia de a elimina riscurile de munca sau de a le reduce printr-o serie de masuri: schimbari de tehnologie, echipament de protectie, inlocuiri de substante si materie prima sau procese de organizare a muncii.
Atunci cand riscurile nu pot fi eliminate complet, angajatorul trebuie sa implementeze un sistem de semnalizare de securitate si sanatate in cadrul coordonarii santierului care sa prezinte toate riscurile care pot aparea. Este, de asemenea, obligatia angajatorului prin echipa responsabila SSM sa se asigure ca normele de sanatate si securitate in munca sunt cunoscute si respectate atat de lucratori, cat si de catre orice persoana cu acces in perimetrul respectiv.
Conform legislatiei, semnalizarea de sanatate si securitate in munca poate fi permanenta sau ocazionala, in functie de perioada de valabilitate a respectivului risc. Semnalizarea se poate realiza prin panouri vizibile, semnale sonore sau luminoase, bariere sau benzi de demarcare a unei zone, etc.
Ce reprezinta fiecare semn conventional?
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
250 Modele Fise de Post
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Semnele conventionale de avertizare SSM de pe panouri se impart in mai multe categorii, in functie de rolul pe care il indeplinesc:
Interdictie
Forma semnelor de interdictie este un cerc barat, iar culoarea caracteristica acestui panou este culoarea rosie, pentru a atrage atentia asupra gravitatii masurii.
Prin marcajul interzis se interzice complet un anumit comportament care poate reprezenta un pericol. Imaginile sunt insotite si de texte explicative. Mai mult decat atat, pictograma este usor de inteles si fara descriere, pentru ca prezinta o anumita actiune pe care nu ai voie sa o faci (fumatul, consumul de alcool, accesul cu flacara aprinsa, accesul persoanelor intr-un anumit areal sau in raza de actiune a unui utilaj, etc).
Avertisment
Forma semnelor de avertizare este un triunghi echilateral, iar culoarea folosita este galbenul, care atrage rapid atentia. Prin acest marcaj de avertizare se atrage atentia asupra unui risc sau a unui pericol major: zona in care exista pericol de electrocutare, pericolul de a fi lovit de materiale in cadere sau chiar de a aluneca in gol. Scopul acestor marcaje este ca persoanele sa ocoleasca zona respectiva sau sa se comporte cu foarte mare atentie daca este nevoie sa fie acolo. De asemenea, textul este insotit de semnul exclamarii, o conventie pentru a marca grafic importanta citirii panoului.
Obligativitate
Forma semnelor care obliga la o anumita actiune sau conduita este cercul, iar culoarea standard este albastrul.
Aceste semne prezinta masuri pe care orice persoana trebuie sa le respecte pentru a avea acces intr-o anumita zona sau pe intreg teritoriul al santierului. Lucratorii trebuie sa isi protejeze anumite zone ale corpului folosind echipament potrivit (cizme, manusi, ochelari speciali, costum, masca de fata, casti de urechi sau casca de cap) sau sa se protejeze de caderi, alunecari, folosind echipament de protectie potrivit. Ca si in cazul restului de semne, pictograma care exemplifica situatia este insotita si de un text explicativ.
Informare
Forma in care se incadreaza aceste anunturi este dreptunghi, iar culoarea verde. Aceste semne au rolul de a informa: cai de acces, directii de inaintare, directie de iesire, etc.
Cateva aspecte importante despre panourile de semnalizare:
- Trebuie construite din material rezistent la socuri, dar si la diversi factori externi, cum ar fi lumina, vant, ploaie.
Informarea si instruirea personalului cu privire la masurile de sanatate si securitate in munca constituie garantia sigurantei la locul de munca si reducerea accidentelor, de aceea trebuie sa cunoasteti toate detaliile semnalizarii de securitate.