Care este baza de calcul pentru calculul concediului de risc maternal/maternitate avand in vedere ca in ultimele luni salariata a fost in concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la 2 ani?
De asemenea, tinem cont de faptul ca dupa nasterea celui de-al doilea copil salariata va beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului avand in vedere ca aproximativ 10 luni din perioada anterioara nasterii sunt constituite din concediu fara plata pentru cresterea copilului. Daca va beneficia, care este baza de calcul lunara?
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii:
Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Art. 17 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobate prin HG 537/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca indemnizatia de risc maternal se plateste salariatei, la cerere, pe baza certificatului medical care se elibereaza de medicul de familie sau de medicul specialist, cu avizul medicului de medicina muncii
Alin. (6) din acelasi articol mentioneaza ca indemnizatia de risc maternal se plateste cu conditia ca, prin grija angajatorului, medicul de medicina muncii care a efectuat evaluarea prevazuta la art. 5 din ordonanta de urgenta sa vizeze certificatul medical, in caseta "Cod diagnostic", sub semnatura, parafa si stampila, cu privire la imposibilitatea indeplinirii de catre angajator a obligatiilor prevazute de lege si la motivul pentru care nu a putut fi evitata acordarea acestei prestatii, iar conform alin. (7) nerespectarea prevederilor alin. (6) atrage raspunderea angajatorului, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.

Portal Codul Muncii

Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari

Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Art. 31 alin. (3) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
Asadar, pentru acordarea concediului de risc maternal nu este necesar stagiu de cotizare iar baza de calcul se stabileste conform alin. (4) al art. 10 potrivit caruia, in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie venitul lunar din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia, cu respectarea prevederilor alin. (2).
Prin urmare. baza de calcul a indemnizatiei de risc maternal o constituie venitul lunar din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia respectiv prima luna in care salariata revine la locul de munca.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro