Formarea profesionala a adultilor cuprinde: formarea profesionala initiala si formarea profesionala continua, organizate prin alte forme decat cele specifice sistemului national de invatamant.
Formarea profesionala initiala asigura pregatirea in vederea dobandirii competentelor profesionale minime necesare pentru obtinerea unui loc de munca.
Formarea profesionala continua este ulterioara formarii initiale si asigura adultilor fie dezvoltarea competentelor profesionale deja dobandite, fie dobandirea de noi competente.
Competenta profesionala reprezinta capacitatea de a realiza activitatile cerute la locul de munca in conformitate cu standardele minime prevazute.
Cursurile de formare profesionala pot fi:
- cursuri organizate de furnizori de formare profesionala;
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
- cursuri organizate de angajatori, in cadrul unitatilor proprii (de exemplu, ucenicia la locul de munca);
- stagii de practica si specializare in unitati din tara sau din strainatate;
- alte forma de pregatire profesionala prevazute de lege.
Pentru a fi recunoscute oficial, cursurile trebuie sa fie oferite de un furnizor de formare profesionala autorizat.
In functie de tipul programului si de modalitatea de realizare a formarii profesionale, furnizorul de formare profesionala autorizat poate elibera urmatoarele tipuri de certificate:
- certificat de calificare profesionala – pentru cursuri de calificare sau recalificare si pentru ucenicie la locul de munca;
- certificat de absolvire pentru cursuri si stagii de initiere, precum si pentru cursuri si stagii de perfectionare sau de specializare.
Un furnizor autorizat elibereaza certificate de calificare profesionala si de absolvire tiparite de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, ceea ce le confera un regim similar actelor de studii.
Certificatele de calificare profesionala sau de absolvire cu recunoastere nationala sunt imprimate-tip, tiparite pe hartie speciala, avand elemente de securizare.
Certificatele se elibereaza insotite de o anexa denumita „Supliment descriptiv al certificatuluiâ€, in care se precizeaza competentele profesionale dobandite.