Vesti bune pentru salariatii romani, in contextul in care, fata de trimestrul precedent, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 1,31%.
De asemenea, fata de acelasi trimestru al anului anterior, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 6,39%, conform Institutului National de Statistica (INS).
Trimestrul III 2021 comparativ cu trimestrul II 2021
Fata de trimestrul II 2021, cea mai semnificativa crestere a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a regasit in invatamant (26,72%), ca urmare a vacantei scolare si, in consecinta, a diminuarii timpului efectiv lucrat.
De asemenea, cresteri mai mari ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat in
administratia publica (3,36%), respectiv in industria extractiva (2,16%).
Cele mai importante scaderi ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in intermedieri financiare si asigurari (-4,13%), sanatate si asistenta sociala (-3,48%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-2,69%), respectiv in constructii (-2,27%).
Fata de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 1,34%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 0,72%.
Trimestrul III 2021 comparativ cu trimestrul III 2020
Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare)
a crescut in majoritatea activitatilor economice, potrivit INS.
Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in hoteluri si restaurante (11,40%), informatii si comunicatii (11,13%), comert (10,30%), respectiv in industria prelucratoare (9,64%).
Fata de perioada analizata, diminuarea costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a observat doar in invatamant (-1,51%).
Fata de acelasi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 6,37%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 6,85%.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<