Vesti bune pentru salariatii romani, in contextul in care, fata de trimestrul precedent, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 1,31%.
De asemenea, fata de acelasi trimestru al anului anterior, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 6,39%, conform Institutului National de Statistica (INS).
Trimestrul III 2021 comparativ cu trimestrul II 2021
Fata de trimestrul II 2021, cea mai semnificativa crestere a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a regasit in invatamant (26,72%), ca urmare a vacantei scolare si, in consecinta, a diminuarii timpului efectiv lucrat.
De asemenea, cresteri mai mari ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat in
administratia publica (3,36%), respectiv in industria extractiva (2,16%).
Cele mai importante scaderi ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in intermedieri financiare si asigurari (-4,13%), sanatate si asistenta sociala (-3,48%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-2,69%), respectiv in constructii (-2,27%).
Fata de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 1,34%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 0,72%.
Trimestrul III 2021 comparativ cu trimestrul III 2020
Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare)
a crescut in majoritatea activitatilor economice, potrivit INS.
Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in hoteluri si restaurante (11,40%), informatii si comunicatii (11,13%), comert (10,30%), respectiv in industria prelucratoare (9,64%).
Fata de perioada analizata, diminuarea costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a observat doar in invatamant (-1,51%).
Fata de acelasi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 6,37%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 6,85%.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariatii nu pot renunta la perioada de preavizIntrebare: Daca angajatii renunta la perioada de preaviz, este in regula?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
SRL. Ce activitati pot presta administratoriiIntrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori (unul este si asociatul unic) ce tin de obiectul de activitate al societatii (transport alternativ-Bolt) fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<