Costul orar al fortei de munca a CRESCUT! La ce rata a ajuns in ultimul trimestru al anului trecut

Mara Dobrin
Mara Dobrin
06 Martie 2019
06 Martie 2019
Mara Dobrin
Mara Dobrin
costul orar al fortei de munca 2019cost orar forta de munca in crestere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vesti bune pentru romani, in contextul in care costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat in trimestrul IV 2018 o rata de crestere de 0,61% fata de trimestrul precedent si de 13,09% fata de acelasi trimestru al anului 2017.
 

Aceste informatii au fost facute publice de catre Institutul National de Statistica (INS), care a mai precizat ca fata de trimestrul III 2018, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice.

Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in activitatile de transport si depozitare (9,12%), in cele de tranzactii imobiliare (8,36%), respectiv in constructii (8,19%).


Cea mai mare scadere a costului orar al fortei de munca in 2018

Cea mai mare scadere a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a avut loc in invatamant (-28,13%) ca urmare a cresterii timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an, cauzat de reinceperea anului scolar). Fata de trimestrul anterior, cresterea componentei cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a fost de 0,62%, respectiv de 0,18% in ceea ce priveste componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale).

Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2017, in trimestrul IV 2018 costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice. Cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in activitatile de sanatate si asistenta sociala (31,76%), respectiv invatamant (19,85%), ca efect al aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice. Aceste activitati au fost urmate de cele de informatii si comunicatii (17,01%), respectiv constructii (16,67%).


In ce domenii au existat cele mai reduse cresteri salariale?


Sectoarele economice cu cele mai mici cresteri au fost cele de intermedieri financiare si asigurari (6,03%), urmate de activitati de spectacole, culturale si recreative (6,49%), respectiv activitati de servicii administrative si de servicii suport (7,36%).

In industria extractiva s-a inregistrat singura scadere (-9,17%) a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare).


Sursa: INS

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]