Aceste informatii au fost facute publice de catre Institutul National de Statistica (INS), care a mai precizat ca fata de trimestrul III 2018, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice.
Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in activitatile de transport si depozitare (9,12%), in cele de tranzactii imobiliare (8,36%), respectiv in constructii (8,19%).
Cea mai mare scadere a costului orar al fortei de munca in 2018
Cea mai mare scadere a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a avut loc in invatamant (-28,13%) ca urmare a cresterii timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an, cauzat de reinceperea anului scolar). Fata de trimestrul anterior, cresterea componentei cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a fost de 0,62%, respectiv de 0,18% in ceea ce priveste componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale).
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2017, in trimestrul IV 2018 costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice. Cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in activitatile de sanatate si asistenta sociala (31,76%), respectiv invatamant (19,85%), ca efect al aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice. Aceste activitati au fost urmate de cele de informatii si comunicatii (17,01%), respectiv constructii (16,67%).
In ce domenii au existat cele mai reduse cresteri salariale?
Sectoarele economice cu cele mai mici cresteri au fost cele de intermedieri financiare si asigurari (6,03%), urmate de activitati de spectacole, culturale si recreative (6,49%), respectiv activitati de servicii administrative si de servicii suport (7,36%).
In industria extractiva s-a inregistrat singura scadere (-9,17%) a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare).
Sursa: INS