Modificare norma intreaga in fractiune si concediu medical

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
07 Octombrie 2021
07 Octombrie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
modificare cim fractiune de normaconcediu medicalbaza de calcul
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
In cadrul unei societati, un angajat a avut norma intreaga de 8 ore, iar incepand cu luna septembrie lucreaza cu fractiune de norma si functia de baza la o alta societate la care s-a angajat de curand cu norma intreaga. Pe 21.09. a fost confirmat pozitiv , drept urmare va prezenta un certificat medical in acest sens. Cum se va calculca baza de calcul in conditiile in care anterior a fost la norma intreaga, iar acum este cu fractiune de norma? Se ia in calcul baza care rezulta din salariile realizate in lunile anterioare cand salariatul a fost angajat cu 8 ore/zi?
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform prevederilor art. 10 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
 
Art. 10.
 
(1) Pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B, baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
Astfel din aceasta prevedere legala rezulta ca se iau in calcul la stabilirea bazei de calcul veniturile asupra carora s-a calculat CAM in ultimele 6 luni anterioare lunii in care se acorda concediu medical.
 
Nu are relevanta din punct de vedere al veniturilor, durata muncii din cele 6 luni ( cu norma intreaga sau timp partial). Nu exista nicio prevedere legala care sa stabileasca ca modificarea duratei muncii in luna in care salariatul beneficiaza de concediu medical determina stabilirea bazei de calcul la veniturile realizate conform normei reduse.
 
Prevederile citate din OUG 158/2005 sunt foarte clare: se iau in calcul veniturile din ultimele 6 luni anterioare lunii in care salariatul beneficiaza de concediu medical.
 
Prin urmare, in cazul unui concediu medical in luna septembrie veti lua in calcul veniturile realizate in perioada martie – august indiferent de norma salariatului stabilita pentru luna septembrie.
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>>
 
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]