Eurostat: rata ocuparii pe piata muncii in randul femeilor, printre cele mai mici din UE

Mara Dobrin
Mara Dobrin
23 Iulie 2024
23 Iulie 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
rata ocupare femei romaniafemei piata muncii
Eurostat: rata ocuparii pe piata muncii in randul femeilor, printre cele mai mici din UE
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti mai putin bune in ceea ce priveste salariatele, avand in vedere ca Romania are una dintre cele mai mici rate ale ocuparii pe piata muncii din randul statelor Uniunii Europene, atat in cazul femeilor (45,4%), cat si al barbatilor (62,7%).
 
Mentionam ca in cazul femeilor rata ocuparii este printre cele mai mici din Europa, iar diferenta de gen printre cele mai ridicate, de aproximativ 17 procente, potrivit unui Infografic Monitorul Social, care citeaza date Eurostat din 2022, conform Agerpres.
 
Greseala pe care o fac toti angajatorii legat de hartuirea morala! Prevederea-capcana din Legea nr. 167/2020! Amenda e sigura! Parcurgeti fara intarziere ghidul “Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz”, detalii AICI >>>
 
Ce inseamna, mai exact? La nivelul populatiei aflate la varsta activa in munca in Romania, mai putine femei decat barbati lucreaza oficial.
 

Tara cu cele mai multe femei integrate in piata muncii

 
Cea mai mare rata ocuparii in randul femeilor se afla in Olanda (68,1%), alaturi de Estonia (67%), Suedia (65,9%) si Danemarca (65%). Conform datelor de la Eurostat, tendinte similare se pastreaza si in randul ocuparii barbatilor, cele mai mari valori fiind inregistrate de tarile din Europa de Vest si de Nord.
 
"De ce este relevanta diviziunea de gen a muncii domestice atunci cand vorbim despre accesul egalitar pe piata muncii? Timpul petrecut cu munca din gospodarie schimba rata participarii active pe piata muncii si alegerile viitoare de cariera. Modelul traditional al diviziunii de gen in viata personala de familie atribuie femeilor un rol de ingrijitor principal al persoanelor dependente, cum sunt copii, persoanele varstnice, sau persoanele cu dizabilitati", se mentioneaza in Infografic.
 

Barbatii au un rol pasiv in gospodarie

 
Atunci cand vine vorba despre castigarea venitului principal si avansarea in cariera, barbatilor le este atribuit un rol pasiv in gospodarie. Acest lucru se poate observa in datele EIGE, unde femeile din Romania au cea mai rata a frecventei timpului petrecut cu munca neplatita din gospodarie, adica ingrijire, gatit, curatenie, spalarea rufelor dar cu sarcini care tin de mentenanta casei si de planificarea activitatilor din gospodarie, conform sondajului.
 
87% dintre femeile din Romania declarau ca s-au implicat zilnic in munca domestica, la polul opus aflandu-se Germania cu 49% si Luxemburg cu 54%. Diferenta mare dintre femei si barbati in privinta participarii zilnice la munca din gospodarie plaseaza Romania cu mult peste media statelor Uniunii Europene, alaturi de tarile din Europa Centrala si de Est, Bulgaria si Ungaria, unde diferentele dintre femei si barbati sunt de peste 25%.
 
Potrivit sursei citate, in corelatie cu o rata preponderent mica a ocuparii femeilor, datele intaresc ipoteza diviziunii traditionale de gen care plaseaza femeia in pozitia de ingrijitor principal al familiei si barbatul in pozitia de aducator de venit.
 

Diferente salariale intre barbati si femei

 
"Ce ne spune rata ocuparii atunci cand o analizam impreuna cu diferentele de gen in plata salariala? Conform datelor Eurostat din 2022, Romania se plaseaza pe un loc fruntas in randul statelor Uniunii Europene, cu una dintre cele mai mici diferente de gen in plata salariala, de doar 4,5%, alaturi de Italia (4,3%) si Belgia (5%), dar la mare distanta fata de tarile vestice unde este recunoscuta rata ridicata a diferentei in salarizarea barbatilor si femeilor. Spre exemplu, ne putem referi la cazul Germaniei care prezinta o diferenta de 17,7% in salarizarea barbatilor si femeilor care au un contract de munca. Comparativ cu Romania care are o rata mica a ocuparii, rata Germaniei este corelata cu o rata ridicata a ocuparii in randul barbatilor, de 71,7%, respectiv a femeilor, de 63,4%", conform raportului.
 
 "Insa, datele trebuie interpretate cu scepticism atunci cand rata ocuparii femeilor este mult mai mica decat cea a barbatilor, cum este in cazul Romaniei. Continutul muncii si sectorul de activitate al femeilor sunt adesea diferite de cele ale barbatilor. Spre exemplu, ierarhizarea pozitiilor din cadrul organizatiilor influenteaza nivelul salarizarii. In cazul barbatilor, daca ne uitam la sectoarele de activitate inalt calificate, cum sunt industria tehnologica, IT sau inginerie, barbatii ocupa, in medie, locuri de munca care sunt mai bine platite intrucat acestia se regasesc in functii de conducere mai mult decat femeile", arata cel mai recent infografic publicat de Monitorul Social.
NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]