Tichete cadou. Situatii in care pot fi acordate fara taxe si impozite

Mara Dobrin
Mara Dobrin
03 Septembrie 2018
03 Septembrie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
tichete cadoutichete cadou neimpozabiletichete cadou avantaj in natura
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca, potrivit Codului Fiscal, cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.


Cand vor fi introduse tichetele culturale si ce beneficii vor avea salariatii


Vesti bune pentru angajati, in contextul in care acestia ar putea beneficia lunar de tichete culturale, avand in vedere ca un proiect de lege a trecut tacit de Senat, iar acum a fost aprobat de Camera Deputatilor.


Conform profit.ro, aceste tichete vor fi oferite angajatilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri si servicii culturale. Dar ce inseamna servicii culturale >>>


"Compania acorda pentru zilele lucrate in perioada de repaus saptamanal (doar luna august) un spor de 100%+1 tichet cadou. Contractul colectiv la nivel de unitate nu prevede acordarea de tichete cadou fiind o decizie manageriala doar pentru perioada de sezonalitate (sambete si duminici lucrate in luna august) Acest beneficiu va fi impozitat la nivel de angajat ca avantaj in natura? Care sunt taxele si contributiile suportate de angajat (cas, sanatate si impozit salariu)?"



Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii:



Este demn de mentionat ca art. 76 alin.(4) lit.a) din Codul fiscal stabileste ca urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.



Astfel, doar tichetele cadou acordate cu ocaziile de mai sus (ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, 8 martie), in limita a 150 lei si prevazute in contractul de munca sunt venituri neimpozabile.


IMPORTANT!

In orice alte situatii, tichetele cadou sunt venituri impozabile.

Aceeasi prevedere se regaseste in Codul fiscal in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 142 lit. b).

Pentru a concluziona, mai precizam inca o data ca tichetele cadou se pot acorda fara a fi taxate cu contributii sociale si impoozit pe venit cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase precum si salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie in limita sumei de 150 lei/persoana.

In situatia expusa, se datoreaza impozit pe venit dar si contributii sociale (CAS, CASS, contributia asiguratorie pentru munca).



Sursa: PortalCodulMuncii






NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]