Intocmirea adeverintelor privind activitatea desfasurata in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca

grupa I si a II-a de muncaadeverinte vechimeasigurari sociale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 29.09.2008 - Gabriela Chirazof

In Monitorul Oficial, Partea I nr. 665 din 24/09/2008 a fost publicat Ordinul nr. 590/2008 al Ministrului Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse pentru aprobarea Procedurii privind modul de intocmire si eliberare a adeverintelor prin care se atesta activitatea desfasurata in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, necesare stabilirii si/sau modificarii drepturilor de pensie in conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ordinul nr. 590/2008 se aplica de catre:
-Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse,
-Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale,
-casele teritoriale si locale de pensii,
-angajatori,
-detinatorii arhivelor.


Cererile prin care persoanele interesate solicita eliberarea adeverintelor prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se depun la angajatori sau la detinatorii arhivelor acestora, dupa caz.

Adeverintele se intocmesc si se elibereaza, conform modelului prevazut in anexa la ordin numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor de arhive.

Cererile necesare in vederea stabilirii sau completarii dosarului de pensionare sunt scutite de orice fel de taxe si comisioane. La aceste cereri se va raspunde in scris, in termen de maximum 30 de zile, prin scrisoare recomandata, in cazul in care acest lucru este cerut prin petitia initiala.

Adeverintele nevalorificate la stabilirea si/sau recalcularea pensiilor, intocmite si eliberate anterior intrarii in vigoare a prezentului ordin, se utilizeaza la stabilirea si/sau modificarea drepturilor de pensie daca indeplinesc conditiile legale de valabilitate, chiar daca nu sunt conforme cu modelul din anexa.

Atentie!
In calitate de angajator sau detinator de arhive sunteti direct raspunzator de legalitatea, exactitatea si corectitudinea datelor, elementelor si informatiilor inscrise in adeverintele pe are le intocmiti si le eliberati.
______________________________________________
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii ...
acum aveti toate raspunsurile la indemana! Click aici.
______________________________________________


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
grupa I si a II-a de muncaadeverinte vechimeasigurari sociale

Data aparitiei: 29 Septembrie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Intocmirea adeverintelor privind activitatea desfasurata in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]