In contextul noului proiect de lege care ofera posibilitatea celor ajunsi la varsta de pensionare sa ramana activi in campul muncii pana la varsta de 70 ani, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, a oferit mai multe clarificari cu privire la veniturile din plata cu ora sau drepturile de autor.
Astfel, aceste venituri sunt exceptate de la proiectul de lege privind interdictia cumularii pensiei cu salariul pentru persoanele din sistemul public sau privat care aleg sa continue sa munceasca dupa varsta legala de pensionare.
"Astazi am finalizat si vom propune in transparenta decizionala un proiect de lege pentru continuarea activitatii de catre persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare si care introduce posibilitatea ca cei cu varsta de pensie indeplinita sa poata sa opteze sa munceasca pana la 70 de ani. (...)
Proiectul intra astazi in transparenta decizionala, urmand ca dupa indeplinirea termenului legal sa mergem cu acest proiect in sedinta de Guvern pentru a fi adoptat. Astfel, proiectul de lege pentru continuarea activitatii pentru persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare prevede ca persoanele ajunse la varsta de pensie si care doresc sa ramana in activitate sa poata sa faca acest lucru. Este vorba asadar de o optiune a angajatului, o optiune de a munci in continuare, chiar daca a ajuns la varsta legala de pensionare. (...)
Vorbim asadar despre un drept si nu de o obligatie, iar exercitarea acestui drept este strict la latitudinea angajatului. Legal, ramane posibilitatea oricarei persoane de a se pensiona la varsta legala de pensionare, fara nicio ingradire", a afirmat Raluca Turcan, citata de Agerpres.
De asemenea, ministrul Muncii a facut precizari cu privire la faptul ca exceptiile amintite se refera la anumite tipuri de venituri si nu la categorii profesionale.
"Exceptiile legate de aplicarea acestei masuri legislative: evident ca noi am plecat in acest demers cu dorinta de a face o lege constitutionala, si atunci in mod evident trebuie sa fie exceptate de la aplicarea acestei reguli persoanele alese care se afla in mandate pe o perioada definita de Constitutie. (...)
De asemenea, vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei in momentul in care opteaza pentru activitate pana la 70 de ani persoanele care beneficiaza de drepturi de autor in conditiile Legii 8/1996, personalul didactic prevazut de Legea Educatiei Nationale, persoanele incadrate in gradul 3 de invaliditate, pentru ca exista o decizie a Curtii Constitutionale, membrii Academiei Romane si de asemenea persoanele din cadrul autoritatilor administrative autonome sau institutiilor publice care la data intrarii in vigoare a acestei legi sunt in exercitarea unui mandat cu o durata prevazuta de lege. (...)
Am vorbit de tipuri de venituri castigate. Asadar plata cu ora este exceptata, este exceptat tipul de venit din drepturi de autor. (...) Declaratia premierului (care s-a pozitionat impotriva oricaror exceptii in proiectul de lege, n.r.) este in acord cu textul legii si cu ce am mentionat eu, in sensul in care noi facem exceptii nu pentru anumite categorii socio-profesionale, ci pentru tipuri de venit care pot fi acceptate in momentul in care, dupa varsta de pensionare, alegi sa lucrezi", a declarat Raluca Turcan, potrivit aceleiasi surse.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<