Dificultati la pensionare. Femeile pot iesi anticipat la pensie cu penalizare

Isabela Alexe
Isabela Alexe
19 Iulie 2021
19 Iulie 2021
Isabela Alexe
Isabela Alexe
pensionare anticipatavarsta standard pensie 65 anipensie anticipata femeipensionare penalizare
Dificultati la pensionare. Femeile pot iesi anticipat la pensie cu penalizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea pensiilor in continua schimbare este departe de a fi rezolvat inegalitatile din piata muncii si numeroasele alte probleme, inclusiv in ce priveste calcularea rapida a pensiilor si evaluarea dosarelor de pensii pentru cei care au lucrat si in strainatate. 
 
In ce priveste iesirea la pensie a femeilor, acestea pot alege sa iasa la pensie la varsta de 65 de ani daca isi informeaza angajatorul cu cel putin 30 de zile inainte de implinirea varstei standard de pensionare. Atentie, insa! Aceasta pensionare nu permite revenirea asupra deciziei din partea pensionarelor decat prin pensionare anticpata ceea ce implica o penalizare, conform modificarii Legii pensiilor facute inca din 2019, de catre ministrul Muncii de la acel moment, Olguta Vasilescu, informeaza Manager.ro intr-un articol recent. 
 
Astfel, conform reglementarilor in vigoare, persoanele interesate au obligatia de a opta in scris, cu 30 de zile inainte de a indeplini toate conditiile legate de varsta standard si de stagiului minim de cotizare pentru pensionare, sa continue executarea contractului individual de munca pana la varsta de 65 de ani.   
 
Potrivit legii, femeile isi pot continua astfel raportul de munca pana la varsta de 65 ani, cu precizarea ca angajatorul nu se poate opune acestei decizii. Se mentin insa reglementarile din Codul Muncii care permit angajatorului  sa inceteze contractul de munca prin concediere, demisie sau pensionare anticipata inainte de varsta de 65 ani a salariatelor, arata aceeasi sursa. 
 
 
„Potrivit Legii 127/2019, cuantumul pensiei anticipate se stabileste prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limita de varsta, in raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (...) si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare (...).   
 
Procentele de diminuare pentru pensionarea anticipata sunt cuprinse intre 0,50%, daca perioada este mai mica de un an, si 0,15%, daca este cuprinsa intre 7-8 ani.
 
Cand sunt indeplinite conditiile pentru pensionarea de limita de varsta, pensia anticipata va fi transformata automat in pensie pentru limita de varsta”, informeaza Manager.ro.
 
Se recalculeaza, de asemenea, pensia prin eliminarea diminuarii de cuantum si adunarea eventualelor perioade de stagiu de cotizare din perioada de pensionare anticipata. 
 
In prezent, se poate iesi la pensie anticipat, cu cel mult 5 ani inainte de varsta standard de pensionare, doar daca a fost realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decat stagiul complet de cotizare.
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]