Procedura incetare de drept a CIM la data comunicarii deciziei de pensionare anticipata

incetare de dreptpensionare anticipatadecizia de constatare
Procedura incetare de drept a CIM la data comunicarii deciziei de pensionare anticipata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
“In cazul unei pensionari anticipate cu penalizare, daca angajatul nu prezinta decizia de pensionare si nici Casa de pensii nu instiinteaza angajatorul, cum se procedeaza? Poate fi raspunzator angajatul pentru ca nu anunta angajatorul, este obligat sa o faca? Pana cand poate continua activitatea?”
 
Raspunsul specialistului:
 
In conformitate cu prevederile art. 56 alin. (1) din Codul muncii contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare (art. 56 alin. (1) lit. c), teza a doua).
 
Avand in vedere aceasta prevedere legala, contractul individual de munca al salariatului respectiv inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie anticipata (la data la care ati primit si inregistrat decizia de pensionare).
 
Intr-adevar, atata timp cat angajatorului nu i-a fost comunicata decizia de pensionare anticipata, contractul de munca nu a incetat si si-a produs efectele.
 
Casa de pensii are obligatia de a comunica decizia doar asiguratului, conform art. 45 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aprobate prin HG 257/2011.
 
Nu am identificat o reglementare a obligatiei de comunicare a deciziei de catre salariat angajatorului, dar aceasta se subintelege, deoarece altfel, salariatul nu poate beneficia de pensia anticipata pe care a solicitat-o. Aceasta deoarece Casa de Pensii, desi a emis decizia de pensionare anticipata, nu pune in plata pensia pana cand nu inceteaza calitatea de asigurat a persoanei in cauza (art. 105 alin.(1) din Legea 263/2010 actualizata). Or, dovada incetarii calitatii de asigurat o reprezinta Decizia de constatare a incetarii de drept a contractului de munca pe care angajatorul o emite de la data la care i-a fost comunicata decizia.
 
Prin urmare singura obligatie a angajatorului este sa emita decizia de constatare a incetarii de drept a contractului de munca atunci cand ii este comunicata decizia de pensionare anticipata; pana la acel moment contractul de munca isi produce efectele.
 
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incetare de dreptpensionare anticipatadecizia de constatare

Data aparitiei: 10 Februarie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Procedura incetare de drept a CIM la data comunicarii deciziei de pensionare anticipata Nota: 4.33 din 5 - 15 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]