“Intr-o unitate sanitara publica, in conformitate cu OUG 147/2020, salariatii care au copii sub 12 ani cuprinsi intr-o forma de invatamant beneficiaza de o indemnizatie de 75% din salariu. In cazul in care celalat parinte munceste in afara tarii, salariata poate beneficia de acest drept? In ce mod poate intocmi delaratia pe proprie raspundere si ce alte documente sunt necesare?”
Raspunsul specialistului:
La art.4 din OUG 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, se prevede la alin. (3) ca in situatia in care unul dintre parinti isi desfasoara activitatea intr-o unitate sanitara publica, acesta are dreptul la o majorare acordata suplimentar drepturilor salariale cuvenite, in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, corespunzator numarului de zile lucratoare din perioada limitarii sau suspendarii activitatilor didactice, cu conditia ca celalalt parinte sa nu beneficieze, la randul sau, de zile libere.
Prin urmare, apreciem ca salariata poate beneficia de aceasta majorare, intrucat lucreaza intr-o unitate sanitara publica, neavand relevanta faptul ca sotul este navigator si munceste in afara tarii. Important este ca sotul sa nu beneficieze de zile libere pentru supravegherea copiilor.
Referitor la documente, la alin. (4) al art. 4 din din OUG 147/2020 se prevede doar ca ajorarea se acorda pe baza cererii parintelui insotita de declaratia celuilalt parinte ca nu beneficiaza de acest drept si nici nu se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (6) din ordonanta de urgenta. Cererea si declaratia se depun la angajator in luna curenta pentru luna anterioara. Actul normativ nu prevede alte documente ce ar trebui depuse la unitatea sanitara de catre parintele care solicita majorarea, dar daca acestea sunt necesare (ca de ex, certificat de nastere al copilului, daca acesta nu se afla deja la dosarul de resurse umane de la angajator), ele ar putea fi prevazute intr-o procedura metodologie de acordare a indemnizatiei elaborata la nivelul angajatorului.

Totul despre pontaj si programul de lucru

Consilier Codul Muncii - Varianta Stick

Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Un model al cererii parintelui si al declaratiei pe proprie raspundere a celuilat parinte se regasesc in Ordinul nr. 1.375/2020 pentru aprobarea modelelor cererii si declaratiei pe propria raspundere prevazute la art. 2 alin. (3) din OUG 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2.
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro