"Inspectia Muncii se implica si isi asuma responsabilitati cu privire la cele mai noi provocari legate de recrutarea si formarea inspectorilor de munca.", se precizeaza in cadrul comunicatului de presa.
Conform comunicatului, se precizeaza faptul ca Inspectorul general de stat al Inspectiei Muncii, domnul Dantes Nicolae Bratu a reprezentat Romania la Reuniunea 69 a Comitetului Inaltilor Responsabili cu Inspectia Muncii, SLIC. Evenimentul reuneste conducatorii Inspectiilor Muncii din Europa.
Evenimentul a avut loc in perioada 12-13 noiembrie 2015 si a fost organizat de Inspectia Muncii si a Minelor din Marele Ducat de Luxemburg impreuna cu Secretariatul SLIC din cadrul Directiei Generale Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune, Comisia Europeana.
Acest eveniment a avut drept obiectiv identificarea provocarilor referitoare la statutul inspectorului de munca, cu accent important pe recrutarea si formarea acestei categorii profesionale speciale.
"Referitor la recrutare, reprezentantii institutiilor din tarile europene au prezentat puncte de vedere pertinente, cu privire la necesitatea unor strategii inovatoare pentru a adapta nevoile inspectorilor de munca la schimbarile din lumea muncii, cu sau fara frontiere.", se precizeaza in cadrul comunicatului publicat pe site-ul Inspectia Muncii.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Legis Plus Legislatia Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Atentie deosebita a fost data formarii inspectorilor de munca, integrarii in programe eficiente din domeniul SSM, implicarea Comitetului Inaltilor Responsabili cu Inspectia Muncii in procesul de imbunatatire a programelor.
"In ciuda diverselor forme de recrutare si, mai ales, de formare a inspectorilor de munca in cadrul serviciilor de inspectie a muncii din statele membre ale Uniunii Europene, se poate constata ca, din ce in ce mai mult, inspectorilor de munca li se cer studii universitare in cele mai multe dintre tari, exceptie notabila in acest sens este Republica Austria.", se puncteaza in cadrul comunicatului.
Mai mult, conform informarii, se precizeaza faptul ca s-a constatat in numerose raduri faptul ca formarea, oricat de amanuntita, specializata sau de tip generalist, nu poate schimba personalitatea oamenilor, nici chiar pe cea a inspectorilor de munca, in materie de valori etice, abilitati de comunicare, diplomatie, spirit critic.
"In calitatea de membru al Comitetului Inaltilor Responsabili cu Inspectia Muncii ne-am asumat obligatia de a participa activ si constructiv la intalnirile organizate. Rolul Romaniei este cu atat mai important deoarece in coordonarea Inspectiei Mncii din tara noastra se afla si functioneaza unul din cele patru centre nationale de formare a inspectorilor de munca. Participarea noastra a contribuit la un schimb de informatii referitor la munca temporara si nedeclarata, frauda fiscala, raspunderea juridica, lucratori transfrontalieri. Securitatea si sanatatea in munca a lucratorilor agentiilor de munca temporara, experiente-pilot in regiunile de frontiera, legatura dintre criza economica si sistemele de inspectie a muncii, toate au fost tratate unitar la nivel european. Romania a militat pentru schimbul de inspectori de munca, mai ales cu tarile in care sunt lucratori romani in numar mare, pentru a verifica responsabil si competent conditiile de munca si trai ale cetatenilor romani.", precizeaza Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
Sursa: Inspectia Muncii