In luna august 2021, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5688 lei, cu 92 lei (-1,6%) mai mic decat in luna iulie 2021.
Este important de inteles ca salariul mediu nominal net a fost 3.487 lei, in scadere fata de luna precedenta, cu 58 lei (-1,6%).
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (8377 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (1957 lei). Comparativ cu luna august a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%.
August 2021 comparativ cu Iulie 2021 - castig mediu salarial
In luna august 2021, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a scazut comparativ cu luna iulie 2021 ca urmare a acordarii in lunile precedente de prime ocazionale, anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie, incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihna cand nu se acorda
tichete de masa si alte drepturi salariale), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, in unele activitati economice.
Cele mai semnificative SCADERI ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
• cu 20,9% in extractia carbunelui superior si inferior;
• intre 10,5% si 11,5% in fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea substantelor si a produselor chimice;
• intre 5,0% si 7,0% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, tranzactii imobiliare, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea produselor textile, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, alte activitati industriale n.c.a.;
• intre 3,0% si 4,5% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat,
fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea echipamentelor electrice, captarea, tratarea si distributia apei, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea hartiei si a produselor din hartie, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de posta si de curier, fabricarea articolelor de imbracaminte.
Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (premii trimestriale, anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna august au fost mai mari comparativ cu luna iulie, ca urmare a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), reluarii activitatii anumitor agenti economici, cat si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<