Aceste date au fost publicate recent de Institutul National de Statistica (INS), iar cele mai mari valori ale salariului mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (5.675 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.291 lei).
Crestere de 13,2% a salariului mediu net, fata de noiembrie 2015
Este demn de mentionat ca, daca se face o comparatie cu noiembrie 2015, se observa ca salariul mediu net a crescut cu 13,2%.
Cresteri importante ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in domenii precum: fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (18,6%) si in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, extractia minereurilor metalifere, activitati de spectacole, culturale si recreative (10%-16%).
Si in sectorul bugetar lucrurile au decurs mai bine, asadar, conform datelor INS, s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta: invatamant (+1,9%), administratie publica (+1,4%), sanatate si asistenta sociala (+0,1%).
Asadar, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna octombrie 2016, iar cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime anuale, al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).
Cresterile castigului salarial mediu net s-au petrecut si pe fondul disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.
Domeniile in care s-au inregistrat scaderi semnificative ale castigului salarial nominal net
Daca este sa vorbim despre scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, vom mentiona ca acestea au fost determinate de acordarea in luna octombrie de prime ocazionale (inclusiv anuale), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri.
Nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice sunt alti factori care au condus la scaderile castigului salarial mediu net.
In domeniul fabricarii bauturilor (3,7%) au existat cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net.
Sursa: INS