20.000 de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2019, cu 5.000 mai multi fata de anul trecut

muncitori straini 2019contingent lucratori strainiforta de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Criza fortei de munca este o realitate, asa ca statul roman nu mai poate face fata de mult timp cererii crescute de lucratori in varii domenii.


In acest sens, Guvernul a aprobat, in sedinta din data de 30.01.2019, proiectul de Hotarare privind stabilirea contingentului de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2019, in crestere fata de anul trecut.

Documentul stabileste, pentru anul 2019, un contingent de 20.000 de lucratori nou - admisi pe piata fortei de munca din Romania, cu 5.000 mai multi fata de anul 2018, avand in vedere ca anul trecut Guvernul a fost nevoit sa suplimenteze cu8.000 contingentul de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania.Masura de suplimentare a contingentului aprobat initial anul trecut a fost adoptata dupa ce s-a inregistrat o crestere cu peste 50% a numarului de avize de munca eliberate.

Decizia privind stabilirea contingentului din acest an la 20.000 de lucratori nou-admisi a fost luata avand in vedere potentialul de dezvoltare economica a Romaniei, necesitatea de a asigura forta de munca ceruta in unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperita de lucratorii romani, dar si pentru a preveni situatiile in care strainii lucreaza in Romania fara forme legale.

Masura adoptata de Guvern a tinut cont de datele comunicate de Inspectoratul General pentru Imigrari, conform carora in perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2018 au fost eliberate 6.519 avize, din care 4.299 pentru lucratori permanenti, 1.980 pentru lucratori detasati, 121 pentru lucratori inalt calificati, 90 pentru lucratori sezonieri, 25 pentru lucratori transfrontalieri si 4 pentru lucratori stagiari, dar si de datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, potrivit carora, in perioada ianuarie – august 2018, 63.819 de locuri de munca au fost declarate vacante, in mod repetat, de catre angajatori.


Contingentul de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca se stabileste anual prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.


CRIZA fortei de munca continua! Din ce tara va fi adusa forta de munca

Ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai, a semnat in data de 28.11.2018 un Memorandum de colaborare in domeniile muncii si protectiei sociale cu Dao Ngoc Dung, ministrul Muncii, Invalizilor si Afacerilor Sociale din Republica Socialista Vietnam.

Intelegerea de colaborare dintre cele doua state a fost parafata in conditiile in care Romania traverseaza o criza acuta a fortei de munca, iar Republica Vietnam are o populatie de 94 de milioane de locuitori, dintre care aproximativ 60 de milioane sunt persoane apte de munca...citeste mai multe despre criza fortei de munca aici >>>





NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
muncitori straini 2019contingent lucratori strainiforta de munca

Data aparitiei: 31 Ianuarie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

20.000 de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2019, cu 5.000 mai multi fata de anul trecut Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]