Microintreprinderile din Romania, grad de indatorare record. Cele mai afectate domenii

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
30 Decembrie 2019
30 Decembrie 2019
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
microintreprindericonstructiigrad de indatorarecreante
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un studiu publicat saptamana aceasta de compania Instant Factoring arata ca cele mai afectate companii in ce priveste gradul de indatorare sunt cele cu o cifra de afaceri sub 50.000 euro, atingand un procent de 81%. La nivel national, gradul de indatorare al microintreprinderilor din Romania a ajuns anul trecut la 73%.
 
In acelasi studiu se arata ca din cele 525.000 de companii existente in sector, 37% au inregistrat capitaluri proprii negative. Totodata, arata Agerpres, datoriile curente, de sub un an, au fost de 122 miliarde de lei si au reprezentat 60% din totalul datoriilor.
 
Conform aceleiasi surse, comertul cu amanuntul se afla la 90%, iar cel mai bine capitalizate sunt firmele din sanatate cu 49% si servicii profesionale, cu 52%. In plus, microintreprinderile care activeaza in Romania au inregistrat un volum al creantelor de 58,8 miliarde lei, cea mai mare concentrare gasindu-se in intervalul mediu de cifra de afaceri al sectorului, cu aproape 20 miliarde lei, reprezentand 33,6% din total. Cele mai mari volume acumulate au fost in constructii si activitati profesionale. 
 
 
Referitor la durata de incasare a creantelor, conform sursei citate, pentru companiile cu cifra de afaceri de pana in 50.000 de euro, perioada medie a ajuns la 228 de zile, iar cea de plata a datoriilor (DPO) la 538 de zile. Media sectorului a fost de 164 de zile la incasare si 341 de zile la plata.
 
Domeniile comert cu amanuntul, sanatatea & asistenta sociala si HoReCa incaseaza cel mai repede creantele, respectiv la 45 de zile, 67 de zile si 73 de zile. Pentru a-si regla nivelul lichiditatilor din companie, unele firme au optat pentru credite, aminteste studiul de mai sus. Creditele au crescut cu 4,8% fata de decembrie 2017 si cu 15,6% fata de decembrie 2013.
 
In ce priveste platile restante si furnizorii, sectorul constructiilor a ajuns doua miliarde lei, urmat de comertul cu ridicata cu 1,6 miliarde lei si de industria prelucratoare, cu 700 de milioane de lei. Companiile active in sectoarele apa & salubritate si educatie au avut cele mai mici plati restante, de 27,7 miliarde de lei, respectiv 12,9 miliarde lei, in 2018.
 
Conform Agerpres, impozitele si contributiile platite de micro-companiile romanesti la bugetul de stat au fost de 4,2 miliarde de lei in 2018. Intervalul de mijloc al sectorului reprezentat de firme cu cifra de afaceri intre 50.000 si 250.000 de euro au avut cele mai mari volume de plati in taxe si impozite, 1,8 miliarde lei, insemnand 43% din total.
 
Analiza de specialitate face parte dintr-un studiu realizat de Instant Factoring despre evolutia microintreprinderilor (firme cu cifra de afaceri de pana la 500.000 euro) pe baza datelor preliminare la 2018.
 
Instant Factoring este prima companie fintech de factoring online din Romania dedicata companiilor mici si microintreprinderilor si membru al Asociatiei Europene de companii Fintech Innovate Finance, cu sediul la Londra.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]